Гледайте новия епизод тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Предаването "Без багаж" тази неделя по DIEMA ще покаже церемонии по кремация в Бали, които са пищни и впечатляващи. 

Балийци вярват, че когато някой се спомине, той просто е завършил своя пореден жизнен цикъл. Това не означава, че хората не скърбят, че починалият няма да им липсва. Означава само, че балийците вярват, че той скоро ще се прероди за нов живот. За да е сигурно, че покойникът ще премине през двата етапа, близките му трябва да помогнат на душата да напусне тялото и да се върне, откъдето е дошла.

Само хора от висок ранг като наследници на кралската фамилия или свещеници Брамини могат да бъдат кремирани в индивидуални церемонии. За останалите балийци кремацията е колективна. Организира се на всеки три години във всяко село. Понякога в една кремация може да има до 60 трупа.

Всички се стараят да се грижат добре за покойника, тъй като скоро ще се присъедини към душите на предците и боговете и така ще има огромно влияние върху тях. Организирането на кремация изисква много време и средства, а и да се подбере подходящ за церемонията ден от балийския календар. 

В насрочения ден всички съселяни се обличат в церемониални дрехи и тръгват към гробището. Най-отпред вървят жените, носейки на главите си даровете. След тях мъжете носят празния саркофаг, след тях е церемониалната кула. Най-накрая върви оркестърът, свирейки специална церемониална музика.

Следва запалването на огъня. Гледката е силно символична – изгарят цялата кула, която накрая се сгромолясва. На тези кули винаги има изображение на гъска, символизиращо душата на покойника. В хиндуизма тези красиви птици служат на душите, като ги отвеждат в рая. Накрая прахът на покойника се събира и се отнася за следваща церемония.

След като някоя жена от фамилията забременее, традиционно тя отива при местен медиум. Той ще ѝ каже дали нечия душа ще се превъплъти в новороденото дете. Балийците са щастливи да научат, че новото бебе в семейството е някой прероден техен сродник. Това звучи много странно, но за балийците е съвсем нормално да вярват, че е душата на покойника може да се върне сред тях едновременно в няколко тела. Например двама братя могат да се реинкарнации на един и същ техен дядо.

Церемонията на кремацията се нарича Нгабен. Буквално това е изпращане на починалия до следващия живот. Шествието със саркофага почти никога не ходи по права линия. Това се прави, за да се объркат злите духове и да бъдат държани далеч от починалия.

Церемонията, придружена с песни и дарове е радостен повод за близките, вярващи, че покойникът се е освободил от ограниченията на земния живот. Опечалените се стараят да не плачат, защото така могат да възпрепятстват пътя на душата към следващия живот.

Гледайте новия епизод на "Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA, а всички минали епизоди можете да гледате в канала на предаването във Vbox7.com тук