Гледайте тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от туристическото предаване “Без багаж“ продължават странстването си из Андалусия, за да разкажат на зрителите за традицията на коридата тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Коридата или бикоборството е един от неизменните компоненти на културата и една от най-важните части на културното наследство на Испания. Не е известно точно кога е възникнала. Има предположения, че тя се заражда през бронзовата епоха, когато маврите, които са считали бика за свещено животно, са населявали Пиренейския полуостров. В началото убиването на бика е ритуално жертвоприношение за плодородие.

Снимки от епизода на “Без багаж“ може да видите ТУК

През Средновековието коридата е неизменен атрибут на сватбената процесия. Младоженецът, който иска да покаже своята смелост и истинските си чувства на булката, трябвало да се пребори с бик.

През 15 век бикоборството вече е твърдо установен в испанската култура и обичаи, като става задължителен съпровод на националните празници. В онези времена коридата е преди всичко, развлечение за аристократите и тореадор е изглежда като благороден рицар на кон. Въпреки че бикоборството е било под заплаха от изчезване, привързаността  на испанските монарси към коридата я спасява от такава съдба.
През миналия век коридата придобива още по-голяма слава и всеобща симпатия, но в същото време и много врагове. Такова зрелище предизвиква невероятни емоции, но не всичко в нея може да ви хареса. Защитниците на животните се противопоставят на бикоборството, но испанските монарси винаги го защитават.

В коридата бикът е в центъра на вниманието и е нейният най-важен елемент. Въпреки че на практика, с малки изключения, несъмнено той няма оцелее в тази борба, бикът трябва да се появи в целия си блясък. 

Какво представлява коридата? Не пропускайте новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.