Финалистът в ПРОМЯНАТА на NOVA за 2016/2017 фондация “Живот със синдром на Даун” и малкият Крис отправят шарено предизвикателство към българските звезди

Проектът “Живот със Синдром на Даун”, който стана финалист в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA ПРОМЯНАТА 2016/17, се зае с ново предизвикателство - да призове обществото и известните личности в България да подкрепят тяхната кауза, като се присъединят към отбелязването на Международния ден на хората със Синдром на Даун – 21 март, и да покажат, че светът е шарен и различен..

Главните герои в инициативата “Живот със Синдром на Даун” са семейството от Варна – Силвена Христова, Красимир Ламбов и техните две деца Крис на 5 г. и неговата сестричка Микаела, която е със Синдром на Даун. Проектът им цели да повиши осведомеността на обществото за Синдрома на Даун чрез редица информативни видео клипове, в които те разкриват не само забавната част от своя живот, но и предизвикателствата, които им се налага да преодоляват ежедневно.

Най-голямото от тях е неразбирането за същността на Синдрома на Даун и това, че хората с него могат да бъдат пълноценни членове на нашето общество и дори да го направят по-благородно и слънчево. Именно затова във второто си видео, част от инициативата на NOVA - ПРОМЯНАТА, малкият Крис призовава всички нас и известните личности в България да подкрепят Международния ден на хората със Синдром на Даун.

5-годишното братче на Микаела отправя специално шарено предизвикателство към тях: “Обуйте своите шарени чорапи на 21 март, за да покажете, че светът е шарен и различен!” – призовава той в специалното видео. Певци и музиканти, актьори, спортисти, журналисти, блогъри и влогъри – всички да се смятат за предизвикани. Сред звездните имена, които Крис споменава  във видеото са Гала, която и миналата година също обу своите шарени чорапи на 21 март, Кристиян Колев, Михаела Филева, Графа, Миро, Деси Добрева, Мария Илиева, Жана Бергендорф, Любо, Криско, Поли Генова, Гери Никол, шеф Манчев, ДесиСлава, Михаела Маринова, Маги Джанаварова и любимите му Павел и Венци.

“Много искам да изброя всички, но не мога. Те са много, те са целият град!” – обяснява притеснено Крис, ако случайно е пропуснал някой.

“Условието на предизвикателството е следното: Във вторник, 21 март, обуйте своите шарени чорапи. Снимате своите крачета и след това качете своята снимка във Фейсбук в подкрепа на хората със Синдром на Даун. Отбележете нашата Facebook страница “Живот със Синдром на Даун” (https://www.facebook.com/jivot.downsyndrome) и напишете #животсъссиндромнадаун. Така ще подкрепите каузата ни и слънчевите хора на България на техния специален ден.” – обясняват Силвена и Краси Ламбов.

На 21 март, екипът на “На кафе” по NOVA ще отиде на гости на Силвена, Краси, Крис и Микаела във Варна, където заедно с тях и още 6 майки на с деца със Синдром на Даун ще си говорят за хубавите, но и трудни моменти и всички предизвикателства, които срещат по пътя си.

21 март е Международният ден на хората със Синдром на Даун. Той се отбеляза за първи път по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации през 2006 г. в Палма де Майорка. От 2012 г. насам ООН също подкрепя кампанията. Международната инициатива кани целия свят да обуе цветни чорапи и да покаже своята съпричастност към хората със Синдром на Даун.

Всички видеа на проекта “Живот със Синдром на Даун”, част от най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг  ПРОМЯНАТА 2016/17, реализираща се в партньорство с фондация “Промяната” (част от Reach for Change), може да гледате в техния официален канал във vbox7

Само за три години след старта си през 2014 г. ПРОМЯНАТА показа, че социалното предприемачество има сериозен потенциал за развитие у нас. Паралелно с новите финалисти от третото издание на конкурса, Нова Броудкастинг Груп и фондация “Промяната” продължават да подкрепят и девет от настоящите социални предприемачи в ПРОМЯНАТА. Благодарение на усилената си работа и желанието си да помогнат на децата в България в началото на 2017 г. всички те подкрепят повече от 10 000 деца.