Партията ще иска от главния прокурор да сезира Конституционния съд

Първа атака срещу резултатите от изборите. От партия ДОСТ поискаха вотът да бъде касиран.

От ДОСТ са убедени, че партията им би взела над 4% от гласовете и съответно би влязла в парламента, но ако не била „тоталната репресия и разгърнатата кампания с противозаконни средства” срещу тях.

Затова хората на Лютви Местан ще се обърнат към главния прокурор с искане да оспори резултатите от вота пред Конституционния съд. Сотир Цацаров обаче не е длъжен да го прави. 

По темата

Лютви Местан обяви партията си за жертва на престъпления. Веднъж заради барикадите на Обединените патриоти срещу автобусите с гласоподаватели от Турция.

„Хващането на тези беззащитни хора, в това число и възрастни жени, и блъскането им обратно към Турция, попречването да влезнат свободно в родината си, изцяло покрива според нас състава на престъплението по чл. 167, което се наказва с лишаване от свобода до 3 години”, заяви Лютви Местан.

И втори път заради указанието на ЦИК гласоподавателите в чужбина да попълват документите си лично, на място и на български език.

„Практически се въведе, в драстично нарушение с българската конституция, образователен ценз за писмена грамотност. Аз питам как един възрастен човек, който не владее четмо и писмо, как ще попълни тази декларация собственоръчно и ще упражни правото си на глас”, попита Местан.

Той настоя още главният прокурор да поиска депутатския имунитет на Валери Симеонов и на Красимир Каракачанов заради сблъсъците и разправата с отделни граждани по границите.

„Има право да сезира, когото иска, ако иска може да сезира и Ердоган или арменския поп”, отговори Красимир Каракачанов.

Според лидера на ВМРО главният прокурор наистина трябва да се задейства. Но за друго.

„Въобще за връзките на тази партия и на самия г-н Местан с чужди държави”, обясни Каракачанов.

И отрече той и колегите му да са прекалявали по границите. А Местан отрече да е прекалявал с Турция.

„Това е мит за намесата на Турция”, заяви Лютви Местан.

И докато едни призоваваха, други направо се задействаха. АБВ прати на главния прокурор и ДАНС писмо с искане ДОСТ да бъде обявена за противоконституционна.

„ДОСТ не мина буквално за една бройка. Не успяха, може би, да си купят. Не са си направили сметката колко точно да натиснат и къде. Но при едни следващи избори, които за мен са много вероятни, е напълно възможно този пропуск да бъде поправен и да имаме партия на ръчно управление от г-н Ердоган”, заяви Константин Проданов, председател на АБВ.

ДОСТ получи 2,86% от гласовете.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.