Гледайте новия епизод тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от туристическото предаване “Без багаж“ ще покажат на зрителите една от най-красивите забележителности на Кордоба тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. През 8 в. Кордоба става център на арабското господство в Испания. Достига разцвета си през 10 в., когато жителите й наброявали един милион, а градът бил изпъстрен с дворци, джамии и кервансараи. По това време Кордоба била център на арабската наука, поезия и изкуство. След падането на халифата градът остава под мюсюлманска власт чак докато го завладява Фердинанд ІІІ през 1236 г.

Снимки от Мескита де Кордоба може да разгледате ТУК

Историята на Кордоба е едновременно поразителна и възхитителна. В миналото тук е бил центърът на единствения мюсюлмански халифат в Европа. Днес Кордоба е съвременен европейски град, който грижливо пази своето мултикултурно наследство. Главната забележителност на града е Мескита Де Кордоба - в буквален превод Джамията на Кордоба. Днес сградата е католическа катедрала, но е построена по време на маврите като втората по големина джамия в тогавашния свят.

Сградите тук изникнали буквално една в друга  в сложен комплекс, илюстрирайки невероятно богата история. Историците смятат, че на това място  първо е имало храм на римския бог Яну. Храмът бил превърнат в църква при нахлуването на вестготите, превзели Кордоба в 572 г.,  след което църквата е превърната в джамия и накрая - в катедрала.

Не пропускайте новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.