Форумът, организиран от Geograf.bg, е трети по рода си в света и ще събере стотици учени, преподаватели, ученици и студенти от 21 до 23 април в град Пазарджик

Този петък, 21 април, град Пазарджик се превръща в домакин на единствения и най-голям георгафски фестивал в България, организиран от създателите на Gеоgraf.bg - Евгения Сарафова и Димитър Желев, и под председателството на известния български географ и пътешественик проф. Румен Пенин. След Ямбол през 2015 и Казанлък през 2016, за трета поредна година географите от цялата страна, стотици преподаватели, ученици и студенти се събират на национален форум в рамките на три последователни дни, от 21 до 23 април, в град Пазарджик. 

“Една от основните цели на Националния географски фестивал е да съберем на едно място всички, които обичат, изучават и преподават география и да ги запознаем с най-новите тенденции в развитието на науката, както и с някой от последните и алтернативни методи за преподаване на материята в българските училища.” – споделя д-р Евгения Сарафова.

“Желаем да направим науката интересна и завладяваща за децата в България. Да дадем воля на естественото им любопитството и чрез различни творчески игри и предизвикателства да им покажем потенциала й, като ги накараме да повярват в собствените си способности да творят велики открития.”– споделя и  д-р Димитър Желев - другият създател на Geograf.bg  .

Фестивалната програма започва в 10.00 ч. на 22 април, събота, когато във фоайето на зала “Маестро Г. Атанасов” в град Пазарджик се открива изложбена част, даваща информация за географията и образованието чрез дейността на различни национални и регионални институции и компании. Официалното откриване е от 12.00 ч. в зала “Маестро Г. Атанасов”. Богатата фестивална програма включва редица научнопопулярни географски презентации, ученически състезания, семинари за учители и студенти и изложби. По време на фестивалните дни, участниците във фестивала ще имат възможността да посетят безплатно всички музеи и галерии в гр. Пазарджик.

Специалното за гражданите на Пазарджик един ден по-рано от официалния старт на фестивала, в петъчната вечер на 21 април, са предвидени две предфестивални събития. От 18.00 ч. в зала „Маестро Г. Атанасов” ще се проведе публична лекция и среща с гражданите под наслов „Светът и всичко в него”, водена от  известният журналист и пътешественик Симеон Идакиев. На същото място от 19.00 ч. географът и писател доц. Георги Бърдаров ще направи презентация във връзка с дебютния му роман “Аз още броя дните”.

Председател на Организационния комитет на Национален географски фестивал е известният географ и пътешественик проф. Румен Пенин. Организатори на събитието са Географ БГ - победител в ПРОМЯНАТА 2016/2017 - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация “Промяната” (част от мрежата на Reach for Change), Община Пазарджик, Българско географско дружество, ПГ “Ив. С. Аксаков”, ОУ “Св. Кл. Охридски”, ОУ “Проф. Ив. Батаклиев”. Партньори на фестивала са Регионално управление на образованието  – Пазарджик, National Geographic България, Фондация “Промяната”, Издателство “Атласи“, Ротари клуб Пазарджик, Геолого-географски факултет на СУ “Св. Кл. Охридски“, Катедра “География” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Катедра “География, екология и опазване на околната среда“ на ЮЗУ “Неофит Рилски“, Уикипедия България, Ботаническа градина “Борика”. Генерален спонсор на фестивала е издателство “Булвест 2000”. Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Хиър Юръп Б.В. - Клон България и с медийно партньорство с Нова Броудкастинг Груп.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес