Слънце и дъжд ще се редуват през новата седмица

Най-ниските температури през май ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса, информират от НИМХ. След преминаването на студения атмосферен фронт в края на април, в началото на май температурите ще се нормализират.

Отначало главно в западната половина от страната ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и за превалявания от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност. Възможни са и градушки.

В средата на десетдневието явленията ще обхванат цялата страна, ще бъдат и по-интензивни.

Към края на първото и в началото на второто десетдневие на май се очаква временно и относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е по-малка. Температурите ще се повишат.

От около средата на второто до към средата на третото десетдневие на май има повишена вероятност отново да бъде с чести превалявания, главно през втората половина от деня и в първата половина от нощта. Ще има и гръмотевични бури с временно усилване на вятъра, на места и с градушки. В отделни дни са възможни и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове. Температурите слабо ще се понижат.

През последните дни от май тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и се очакват по-високи температури.

А какво време ни очаква през почивните дни и следващата седмица?

Почивните дни ще бъдат по-хладни и дъждовни, на места се очакват и гръмотевични бури и градушки. В събота градусите слабо ще се понижат и ще започнат валежи, предимно в Западна и части от Централна България. Максималните температури в районите с валежи ще бъдат около 22-24 градуса, за София около 22 градуса. В Североизточна и Южна България ще бъде по-топло, без валежи. Там температурите ще достигнат 26-28 градуса. Отново само по Черноморието ще бъде с 10 градуса по-хладно – около 15-17 градуса.

В неделя ще вали на повече места, а температурите още ще се понижат и ще са между 16 и 25 градуса, за София около 17 градуса, в Северна България – между 15 и 22 градуса, в Южна България до 26 градуса, по Черноморието – 16-17 градуса.

В понеделник валежите почти навсякъде ще спрат. Максималните температури слабо ще се повишат и ще бъдат между 19 и 24 градуса, за София 19 градуса. В Южна България – 24-26 градуса, в Северна – 19-22 градуса, по Черноморието – 17 градуса.

Работната седмица на 2 май, вторник, ще започне със слънчево и топло време, без валежи. Температурите ще бъдат между 23 и 28 градуса, само по Черноморието отново ще бъде по-хладно – около 17 градуса.

В сряда съществена промяна на времето не се очаква. В четвъртък от запад ще започнат валежи, температурите слабо ще се понижат и ще бъдат между 20 и 25 градуса.

В петък, 5 май, вече ще има валежи почти в цялата страна, градусите ще се понижат още и ще бъдат между 18 и 24 градуса, за София около 18 градуса, в Северна България – 20-23 градуса, в Южна България до около 25 градуса, по Черноморието – 18-20 градуса.

В събота и неделя времето ще остане неустойчиво и ще превалява дъжд на места и през двата дни. Температурите ще бъдат между 20 и 25 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК