Двете взеха участие в Националната седмица на детската книга в НДК

Водещата Невена Василева и синоптичката на NOVA Десислава Банова взеха участие в първата "Национална седмица на детската книга", която се провежда от 1 до 7 юни в литературен клуб "Перото" в НДК. Нова Броудкастинг Груп подкрепя инициативата като част от кампанията на Новините на NOVA – "Мисия образование". За трета поредна година тя поставя на фокус българското образование, като показва най-сериозните проблеми, техните възможни решения и разбира се – добрите примери. От април 2017, "Мисия образование" на Новините на NOVA става партньор на значими кампании, които насърчават четенето и грамотността сред децата.

Националната седмица на детската книга стартира със събитие, на което деца четат откъси от любимите си книги на своите родители. Сред тях бе и синът на водещата на Новините на NOVA Невена Василева – 8-годишният Виктор. Той избра да представи приказка на Ханс Кристиян Андерсен.

"Любовта към книгите, към четенето и към знанието е най-големият дар, който ние като родители можем да дадем на децата си. Тя се възпитава дума след дума, приказка след приказка, дори когато децата ни все още не могат да четат. Любопитството към всяка следваща страница е онази магия, която ще помогне на децата ни да гледат с любов на всичко в живота, да са откриватели и да намират смисъл дори в малките неща. Затова, четете на децата си поне за няколко минути на ден", призова след представянето на Виктор, Невена Василева. 

Синоптичката на NOVA Десислава Банова също бе сред известните лица, които четоха на децата на свои любими произведения и книги. Тя избра да ги запознае с историята на "Матилда" от едноименния роман на уелския писател Роалд Дал, за да може чрез преживяванията на главната героиня да даде вяра на бъдещите творци в собствените им възможности.

"Винаги съм подкрепяла талантливите хора, а пък децата са бъдещето на България, и смятам, че всички трябва да обединим усилията си, за да ги подкрепим в тази хубава кауза. Децата, с които се срещнах бяха много жадни за знания и нищо чудно след години някои от тях да станат поети, писатели и хора на изкуството. Пожелавам им го искрено!", сподели емоцията си след четенето Деси Банова.

"Националната седмица на детската книга" продължава до 7 юни и се организира от сдружение с нестопанска цел "Книги за деца", в партньорство с Национален център на книгата – НДК. Основни медийни партньори на инициативата са NOVA и Нетинфо.