Тази неделя, точно в 19.20 ч., Генка Шикерова от разследващия екип на NOVA ще разкрие една перфектна схема за усвояване на пари по клинични пътеки

Болници за рехабилитация са на челните места по усвояване на пари по клинични пътеки. Зад схемата стои депутат от управляващите, заместник-председател на комисията по здравеопазване, а негов парламентарен съветник по здравните въпроси е синът му. Преди няколко месеца разследване на Новините на NOVA показа как организирани автобуси возят пенсионери на море за сметка на здравната каса. Тази седмица Темата на NOVA ще ви покаже и кой стои зад тази схема.

По необясними причини преди няколко години здравната каса вдига цените и обемите на клинични пътеки, които и към онзи момент са печеливши. Прави впечатление, че частни санаториуми работят приоритетно именно по тези клинични пътеки. Осигуряването на максимална заетост носи печалба. “Хората и особено пенсионерите са доволни, защото са бедни и защото достъпът им до лекар е превърнат в лукс от държавата. Качеството на лечението в тези болници се поставя под съмнение от одитиращите“, е коментарът на автора на материала Генка Шикерова.

“Първото нещо, което ни направи най-голямо впечатление, е бързото развитие на тези болници, защото две от тях, в рамките на две години, бяха повишили бройката на леглата си с по 200 отгоре“, коментира медицинският одитор Емил Велчовски. “Второто, което ни направи впечатление е, че въпросните болници осигуряват плътна заетост на леглата си. Третото е, че 90-92% от дейността им се заплаща по НЗОК. А най-фрапиращ е размерът на положителния финансов резултат.“

Как се печели от санаториуми за сметка на данъкоплатците? Защо едни пациенти са изгодни, а други – не? Възможно ли е на едно болнично легло да лежат едновременно двама души или пък месецът да е от 36 дни? Отговорите на всички тези въпроси, ще научите тази неделя в Темата на NOVA, точно в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини.