"Политиците по време на Студената война бяха по-задълбочени от днешните", смята той

По темата

Световният шампион по шахмат Анатоли Карпов посети Стара Загора и откри 11-ия турнир по шахмат за деца „Тракийско конче“.

В състезанието участваха деца шахматисти от Стара Загора, Свиленград, Пловдив, Казанлък, Раднево. А най-младата шампионка на България по блиц Фабиана Костадинова направи реми с шахматното светило. 

"Трябва да развиваме активно ученическия шахмат и обучението на децата в България. Това е нещо, което се случва в цял свят. На този етап лидери може би са вашите съседи. Добре се учи шах в училищата в Румъния, Молдова, Армения, Турция. Така че вие сте обкръжени от добри страни що се отнася до шахматният пример", коментира гросмайсторът.

Той се срещна с любители шахматисти в парк „Пети октомври“ и посети някои от най-големите забележителности на града. 

Карпов е известен с невероятните си партии срещу Гари Каспаров, които след над 100 срещи са с лек превес за Каспаров. Карпов коментира тогавашните сблъсъци така: "Мисля, че тогава интересът бе по-голям. А и мисля, че ние бяхме по-силни шахматисти". 

Гросмайсторът, който е и депутат в руската Държавна дума, коментира и ситуацията в днешната световна политика: "Мисля, че равнището политиците не е това, което си спомняме, когато беше противостоянието между САЩ и СССР. Струва ми се, че тогава политиците бяха по задълбочени. Те по-добре знаеха международните отношения и бяха много по-внимателни и уважаваха повече един друг в сравнение със сега".  

Смъртта на Хелмут Кол той определи като голяма загуба не само за Германия, но и за целия свят: "Кол остана в историята като уникален политически деец, който съедини двете Германии. Човек, който се явяваше истински лидер. Може би в топ три на полиците в неговото време. Срещали сме се с него по време на официални визити, а не в лични срещи".

Анатоли Карпов е роден през 1951-ва година в Русия и е световен шампион от 1975 до 1985 г. Спечелил е над 150 турнира. Още на 15 години става шампион на СССР. Велик майстор на позиционната борба, ендшпилите и разгадаването на следващите ходове на противника. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.