Това съобщи след първия ден от двудневния форум председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Участниците в срещата на върха на ЕС решиха да създадат европейска система за сътрудничество в отбраната за по-ефективно разработване и използване на военна техника. 

По темата

Това съобщи след първия ден от двудневния форум председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

"Лидерите подкрепиха решението за създаване на европейска система на сътрудничество в областта на отбраната. През следващите три месеца страните-членки ще изготвят критериите и задълженията и ще предложат конкретни проекти за разработването и производството", каза Туск.

Става дума за радикална промяна на системата на военни покупки и въоръжаване на европейските армии. Страните от ЕС смятат да съкратят броя на моделите еднотипна военна техника от различни производители и да обединят ресурсите си за разработване на нови оръжейни системи.

По този начин Брюксел се опитва да въведе нормите на единния европейски пазар в отбранителната индустрия, където в момента страните от ЕС работят само на национално равнище.

"ЕС изразходва за отбрана два пъти по-малко от САЩ, но ефективността на тези разходи е 15% от американските. В ЕС имаме 17 вида танкове. В САЩ е само един", посочи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.