Прокуратурата разследва поведението на депутата спрямо собственици на аптеки

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Веселин Марешки и още двама депутати от партия ВОЛЯ заради заплахи към собственици на аптеки.

По темата

Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12.12.2014 г. за изнудване.

Разследващите са събрали доказателства, че от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях дружества на дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

Доказателствата сочат, че Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от негови приближени служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

От прокуратурата съобщиха, че в четири от случаите той е действал сам, в два от случаите - заедно с депутата от ВОЛЯ Пламен Христов, а в един от случаите – заедно с Пламен Христов и депутата от ВОЛЯ Кръстина Таскова.

Пламен Христов и Кръстина Таскова вече обявиха, че сами ще се откажат от депутатския си имунитет. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.