Две нови изследвания потвърждават баготворния ефект на най-консумираната напитка в света

Благотворният ефект от консумацията на кафе, който отдавна е оспорван, бе потвърден от две нови изследвания, едното от които е извършено в 10 европейски страни, а другото - в САЩ. 

По темата

Консумацията на около три чашки кафе дневно, включително безкофеиново, изглежда осигурява по-дълъг живот, сочат резултатите от европейското изследване. То обхванало 520 000 мъже и жени над 35-годишна възраст, чието здравословно състояние било следено 16 години, пише "Франс прес", цитирана от БТА.

По-голямата консумация на кафе е свързана с по-малък риск от смърт вследствие на каквито и да било причини, по-специално в резултат на сърдечносъдови заболявания и болести на храносмилателната система, обясняват специалистите.

Това е най-широкомащабното европейско изследване за ефекта от консумацията на кафе върху здравето и продължителността на живота. Кафето е най-консумираната напитка в света - ежедневно се изпиват 2,25 милиарда чашки кафе.

Изследването хвърля също светлина върху възможните механизми, свързани с благотворния ефект от кафето. То съдържа голямо количество антиоксиданти, които играят важна роля за предотвратяване на ракови болести, поясняват учените.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.