Гледайте в туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Приключенците от “Без багаж“ търсят отговори за едни от най-зловещите деяния в Мезоамерика. В епизода на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA те ще посетят Теотиуакан – древен комплекс, осеян с човешки жертвоприношения.

Никой не знае кога и от кого е издигнат Теотиуакан - град, открит обезлюден от ацтеките и наречен от тях “Град на боговете“.  В основите на пирамидата на Луната са били открити телата на  множество принесени в жертви хора. Дали заради военни ритуали, религиозни церемонии или заради честване властта на владетел е трудно да се определи. 

При разкопките излизат детайли, които все повече объркват представите за обитателите на Теотиуакан.  Има сериозни основания да се смята, че милитаризмът е заемал централно място в културата на града.

Този майсторски планиран метрополис е първият голям град на западното полукълбо. Пирамидата на Луната е една от най-старите му структури и отдавна се подозира, че е била церемониален център. Откритите човешки останки са придружени от различни животни и смъртни дарове. Археолозите са категорични, че по-голяма част от жертвите са били умъртвени на място или в близост до пирамидата. Белезите на насилие и военната символика са особено ужасяващи, тук са се разиграли едни от най-ужасяващите деяния, регистрирани в археологията на Мезоамерика.

Разходете се из Теотиуакан с новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.