Ще се промени ли подготовката на най-малките за първия учебен ден?

До 500 лева санкция за родителите на 4-годишни, които не водят децата си на задължителна предучилищна. Това предвижда проект за промени на образователното министерство, които трябва да влязат в сила до две години. Какво ще се промени в подготовката на децата и ще има ли място за всички 4-годишни?

В 99-та детска градина напливът от кандидати е голям, но места за 4-годишните засега има – дори ако предучилищната за тях стане задължителна.

Зам.-министър: Предучилищната подготовка за 4-годишните ще е безплатна

„Особено родителите, на които децата им и сега посещават детска градина – трябва да са спокойни, защото за тях на практика нищо няма да се промени”, заяви Ваня Тренкова, държавен експерт в „Съдържание на предучилищното и училищното образование”, МОН.

За разлика от София, обаче, из страната една четвърт от децата на тази възраст не ходят на градина. Как ще се намерят места за тях – ще решават самите общини.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Предучилищна подготовка още на 4 г.

Тоест, където се налага – училищата ще поемат 5- и 6-годишните. Подобно на тях – родителите на 4-годишни също ще плащат санкции, ако не водят децата си на предучилищна – до 150 лева при първо нарушение и до 500 – при второ. При някои ще спират и семейните надбавки. За сметка на това, всеки ще може да избира по колко часа на ден да е задължителната градина.

Според учителите, сегашната програма на кандидат-учениците не е натоварена – даже напротив. Децата учели много по-малко от връстниците си преди 10 години.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.