Целта е да привличат вниманието на шофьорите

Десетки убити и стотици ранени на пешеходни пътеки. Загиналите тази година са с 20 души повече, в сравнение с миналата, отчитат от МВР.

В опит да се намалят инцидентите на пешеходни пътеки, в София се появиха шарени пешеходни пътеки, които да привличат вниманието на шофьорите.

По темата

Шарени пешеходни пътеки в центъра на София. Срещаме ви с част от виновниците да ги има. 

„Пешеходните пътеки са продължение на платформата ни „Нарисувай с мен”, която има за цел да подкрепя артисти и да облагородява градската среда”, обяснява Георги Митков, Сдружение „Трансформатори", идеолози на проекта.

Йоан е един от подкрепените артисти. Той е рисувал пътеката на кръстовището на бул. „Гурко” и ул. „Иван Шишман”.

„Много съм щастлив, за първи път рисувам на пътека, на земята в такъв мащаб и беше много интересно”, разказва Йоан.

Място на пътеката също не е случайно - на метри от дома на самия художник. А дизайнът й е вдъхновен от фолклора.

„Идеята е свързана с българските традиции, шевиците. Това, което виждате е канатицата, която аз съм пресътворил, така че да пасне на пътеката”, обяснява художникът.

Безспорно най-интересна е пешеходната пътека на столичния бул. „Витоша”. А причината е, че има точка, която е око, от което шофьорите виждат пешеходната пътека като триизмерни конуси и това ги стряска.

„Пешеходни пътеки, защото е важно вниманието на водачите да се повиши и у пешеходците и наистина всички да сме по-внимателни на пътя”, коментира Георги Митков.

А шарените пътеки могат да спасят човешки животи, привличайки вниманието на шофьорите. Само от началото на годината са загинали 79 пешеходци. Миналата година цифрата е 59. Засега план за нови пътеки няма, но има желание.

„Искаме да творим в градската среда и всъщност това да се разширява и в крайните квартали, но за целта трябва да започне от място, където ще бъде видяно и добре припознато”, смята Георги Митков. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.