Два ключови консултативни съвета бяха разпуснати

Американският президент Доналд Тръмп е в безпрецедентна изолация. Той е изоставен от бизнес партньорите си, заклеймен от съпартийците си и обект на ожесточена критика от своите предшественици заради изявленията си за расизма.

Поредната криза в управлението на милиардера започна след демонстрация на крайнодесни в Шарлотсвил, при която загина жена, а десетки бяха ранени. Президентът обвини за насилието и двете страни, с което предизвика гнева на хиляди американци в социалните мрежи.

Бизнес лидери открито заявиха несъгласие с президента и напуснаха бизнес съветите към държавния глава. Така се стигна до разпускането на два от ключовите консултативни съвети на президента.

В изявление двама бивши президенти Джордж Буш - баща и Джордж Буш - син заявиха: "Америка трябва винаги да отрича расовия фанатизъм, антисемитизма и омразата във всичките им форми".

В Twitter Барак Обама цитира Нелсън Мандела, а постът му се превърна в най-харесвания в историята на социалната мрежа. „Любовта е по-естествена за човешкото сърце от омразата”, написа Обама.

Тръмп беше критикуван и от свои. Видният сенатор републиканец Скот Тейлър директно се обърна към президента. „Мисля, че вчерашната пресконференция беше провал на лидера. Наистина смятам, че точно това се случи”, заяви той.  Единствено вицепрезидентът Майк Пенс защити държавния глава.

И докато политиците спориха за расовата дискриминация, близки и приятели изпратиха младата жената, загинала при безредиците в Шарлотсвил.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.