Гледайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Екипът на "Без багаж" попада в работилницата на семейство сапотеки, където от поколения се тъкат чудни черги и килими, багрени само с естествени багрила.

Суровините, които сапотеките използват от хилядолетия са кори, корени, дървесина, листа, цветове, семена, плодове или цялото растение. Използват само дъждовна или снежна вода. За извличане на багрилото могат да се използват както пресни, така и изсушени растения.

Сред естествените багрила, налични в района на Уахака, кушинелът е най-ценният в света. Добива се от насекоми-паразити Дактилопиус коки. Това насекомо живее на кактуси от род Опунция, хранейки се с растителна влага и хранителни вещества от растенията.

Инсектите произвеждат карминова киселина, която обикновено е около 20 - 24% от теглото на сухите насекоми и може да бъде извлечена от тялото и яйцата им, след това смесена с алуминиеви или калциеви соли, тя се превръща в карминова боя, позната също като кохинеална. Днес карминът се използва главно като оцветител в храната и червилото.

От древни времена в Централна Америка карминовото багрило се използва за оцветяване на тъкани и се превръща във важен експортен продукт по време на колониалния период. 

Сапотеките са една от най-важните цивилизации на Мезоамерика. Те били фермери, тъкачи, ковачи и грънчари. Заедно с маите, те били са единствените култури в района, които създали цялостни системи за писане.

Не пропускайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.