Целта е към 2030 г. страната да получи почвени и скални образци от червената планета

Китай ще стартира космическа мисия до Марс около 2020 г., предаде ТАСС като цитира в. "Чайна дейли". Китай възнамерява да получи почвени и скални образци от четвъртата планета в Слънчевата система към 2030 г., информира БТА. 

Учени съобщиха за бавната смърт на Вселената

По думите на главния инженер-проектант на мисията Чжан Жунцяо, Китай планира да стане първата страна, съвместила орбитална дейност с тази на повърхността на Марс в една и съща мисия.

В китайския проект се работи по три основни направления - орбитален апарат, спускаем модул и марсоход. Мисията ще включва 13 комплекса научно-изследователско оборудване, 7 от които са предназначени за орбиталния апарат, а 6 - за марсохода. 

Учени откриха нови свидетелства за живот на Марс

Орбиталният апарат ще събере данни за марсианската атмосфера, електромагнитното поле и температурата на Червената планета, ландшафта й, както и друга полезна информация.

Марсоходът с тегло около 200 кг ще изследва повърхността на планетата и ще тества оборудването, което в следваща мисия ще бъде използвано за събиране на почвени и скални образци и за по-късното им изпращане на Земята.

Какво "видя" "Кюриосити" за 5 г. на Марс? (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Китай планира до 2020 г. да осъществи кацане на безпилотен апарат на Луната в рамките на програмата "Чанъе-4", както и да отправи към естествения спътник на Земята безпилотната мисия "Чанъе-5" с възвръщаем модул за получаване на образци от грунта", твръди главният инженер-проектант на мисията Чжан Жунцяо.

Китайската космическа програма освен това предвижда изследвания на астероиди и други космически тела за събиране на данни за произхода на Вселената и търсене на извънземен живот. 

Разкриха тайни за миналото на Марс

"Китай планира да отправи една мисия към Юпитер през 2036 г. и друга към Уран през 2046 г. Тъй като тези планети са много отдалечени от Слънцето, нужната за подобни полети светлинна енергия ще е недостатъчна. Съвременните двигатели са неподходящи за постигане на поставената цел - дългото съхраняване на горивото води до загуба на първоначалните му свойства, тъй като космическата среда понякога може да е по-агресивна от земната", добави Чжан Жунцяо. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.