С коли, мотори и земеделска техника те направиха автошествие до КПП "Кардам"

Мащабен автопротест в Добруджа. Стотици изразиха своето недоволство срещу намерението на петролна компания да добива газ в региона.

Стотици автомобили и мотори шестваха по пътя между Генерал Тошево и граничното село Кардам. Дължината на колоната достигна осем километра. В безпрецедентният автопротест се включиха не само местни хора, но и жители от Варна и Добрич.

Недоволството е срещу искането на компанията „Русгеоком” да добива газ в землището на Генерал Тошево. В момента в района текат обществени обсъждания, но хората настояват фирмата да се откаже от намерението си.

Борисов: Дано има безопасна технология за добив на шистов газ

„Тези хора не знаят защо са тук, не знаят дали ще сгрешат, не могат да обещаят, че риска е нулев и ние искаме да защитим водата, земята, храната, почвата и здравето на децата си”, заяви Николинка Гицова.

„Искаме Добруджа да бъде съхранена и опазена, а не погубена и унищожена, защото България го заслужава”, каза Йорданка Бозова.

Инвеститорът иска 35 годишна концесия с 41 сонди за добив на газ. Според експертите на компанията добивът не е опасен за природата. Потърсихме фирмата - инвеститор, откъдето обещаха да дадат становище. До днес, обаче, такова не сме получили. А хората в региона са притеснени, че сондажите ще замърсят водата и почвата.

Протестите продължават и следващата седмица, когато към недоволството ще се присъединят и местните земеделски производители.

Репортер: Нивелина Няголова  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.