Мария от години не излиза от дома си, защото не може да се движи

Тази събота в “Ничия земя” Даниела Тренчева ви запознава с Мария, която от години не излиза от дома си, защото не може да се движи - няма количка за нейните близо 200 килограма, а и няма къде да отиде, защото болниците не знаят какво да правят с нея. Мария е болна от т.нар. Слонова или слонска болест. Блокирането вкъщи заради килограмите блокира и съвестта на лекарите, които не искат да посещават и лекуват Мария. Дори да дойдат докторите от спешна помощ - гледат на нея просто като на атракция, снимат я и тръгват.

Мария живее близо до гарата в София – там, откъдето минават всички влакове - от всякъде за всякъде. Мария от години вижда само това през прозореца - тръгващите и отминаващите. Почти като в живота й - всички са си тръгнали и никой не спира, откакто е болна. Прибира се само детето. Тежи й, че му тежи...

Слоновата болест среща слонов инат от страна на всички, които могат да помогнат. Не искат да помръднат. Дори пред подобни десеткикилограмови страдания. Джоузеф Мерик - „Човекът-слон“ - умира на 28 години. Към Мария съдбата изглежда далеч по-благосклонна, но само изглежда… Облекчение не се търси и да, гледката е страшна! Но по-страшното е когато институциите виждат 170-килограмов човек и се правят, че не го виждат. Отговарят на молбите за помощ, че са предоставили такава - колко адекватно е друг въпрос, защото нито количката, нито тоалетната, нищо не е приспособимо към килограмите.

Болестта е рядка, но редкостта не оправдава. Казват, че за да разбереш някой трябва да повървиш в обувките му. А това, че той няма такива, било то заради размера или тежестта - не оправдава никого за невървенето.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.