Предаването “На кафе“ на живо от мястото на събитието утре сутрин по NOVA

Френско-българската търговска и индустриална камара за 12-та поредна година ще отбележи едно от най-големите събития за франкофоните по света – отварянето на първата бутилка на младото вино “Божоле“, което традиционно се отбелязва на третия четвъртък от ноември. Тази година събитието ще се проведе в Националния исторически музей, като мястото подчертава връзката между френските и българските традиции.

Първата бутилка от новата реколта ще отворят Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, в ролята си на патрон на церемонията, и Стефан Делайе, председател на ФБТИК. Церемонията и тази година ще започне, следвайки традициите, с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! (“Новото Божоле дойде!”). Едва след официалното отваряне на първата бутилка и нейната дегустация, може да стартира продажбата му на световния пазар, според Закона за виното във Франция.

Както всяка година, посланикът на Франция в България ще приветства гостите с “Добре дошли“. “Това е една традиционна вечер, очаквана както във Франция, така и по света. Тази година, енология, история и различни култури се обединяват в един хармоничен коктейл“, коментира Н.Пр. Ерик Льобедел по повод празника.

“Утре София ще празнува посрещането на “Божоле Нуво“ едновременно с Париж, Токио и Ню Йорк, както и с други големи градове в над 100 държави в целия свят. В този смисъл, това е единственото вино, което прекрачва границите и обединява милиони хора по света в една страхотна традиция“, каза Стефан Делайе.

Събитието познато като “Beaujolais Nouveau” се отбелязва в 111 страни, а темата му тази година е “Младото вино Божоле по света“, тъй като с организацията на посрещането му в София, Френско-българската търговска и индустриална камара поставя София сред световните столици и градове, които посрещат Божоле Нуво, като Париж, Ню Йорк и Токио. Прието е младото вино да бъде консумирано сравнително бързо след затварянето на бутилките.

Счита се, че първоначално виното с название за произход “Божоле“ е консумирано от работниците по френските лозя в едноименния регион, за да отбележи краят на гроздобера. Постепенно то започва да се продава в кафета и бистра в Лион, както и други градове в областта, между градовете Макон и Лион. Традицията за отваряне на новото Божоле всеки трети четвъртък на месец ноември започва през 1951 г., когато след много богата реколта на производителите от региона Божоле е разрешено да продават вино си един месец по-рано от началната дата на сезона за продажби на вина с название за произход.

Тази година началото на гроздобера е официално обявено на 28 август, 3 седмици по-рано в сравнение с 2016 г. В резултат на климатичните условия през пролетта се образува по-малко плод на чепките грозде и зърната са по-дребни. Това обаче е много добре за качеството на младото вино, тъй като ароматите, цветът и танините са концентрирани в ципата на гроздето. Накратко, реколта 2017 на младото “Божоле“ се очертава като изключителна. 

Младото Божоле или Божоле нуво (Beaujolais nouveau) е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производителя и общо 13 000 хектара лозя. Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на месец ноември.

Годишното производство на младо Божоле възлиза на около 200 000 хектолитра или 27 млн. бутилки, като почти половината (12,3 млн. бутилки) e предназначено за износ. Младото Божоле се посреща тържествено в 111 страни, сред които и България. Основните пазари са Япония с над 6 млн. бутилки, следвана от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Германия, Китай, Белгия, Швейцария и Италия. Нито един друг винарски регион в света не може да се похвали с толкова бърза продажба на толкова голямо количество вино за толкова кратък период от време.

Очаквайте утре сутрин в предаването “На кафе“ на живо от мястото на събитието анонс какво точно предстои вечерта. Ще научите повече подробности за това каква е традицията за посрещане на младото вино “Божоле“, как се отбелязва тя във Франция, както и каква е историята на празника в България.