Той бил задържан през 1971 г. по подозрение в отвличане на медицинска сестра

Американец, прекарал 46 години в затвора за престъпление, което не е извършил, е бил освободен след отмяна на присъдата, съобщава "The Independent", цитиран от БГНЕС.

Уилбърт Джоунс е задържан през 1971 г. по подозрение в отвличане на медицинска сестра в град Батън Руж. Според следствието, Джоунс, който тогава е бил на 19 години, заплашил на паркинг на една болница жена с пистолет, отвел я зад сградата и там я изнасилил. През 1974 г. той е осъден на доживотен затвор, без право на предсрочно освобождаване.

ЖИВОТ В РЕМОНТ: Какво е да лежиш в затвора за убийство без жертва?

Единственото основание за осъждането на Джоунс е било показанията на жертвата - тя го идентифицира на една от снимките, показани й от полицията.

Защитата на Джоунс установила, че описанието, дадено от страна на жертвата, отговаря на друг мъж, който е бил арестуван по подозрение в опит за изнасилване, 27 дни след първия случай. Същият човек през 1973 г. отново е арестуван по същите обвинения, но е осъден само за въоръжен грабеж.

Осъденият без вина Иво: Нито една българска институция не ми помогна

Адвокатите на Джоунс също напомнили на съда за неговото добро поведение в затвора и напредналата му възраст. Те също така припомнили, че мъжът на изнасилената медицинска сестра, която починала през 2008 г., не възразява срещу неговото освобождаване.

Владо Плацентата може да остане без наказание

Според съдията, който председателствал процеса по преразглеждане на делото, доказателства срещу Джоунс са "в най-добрия случай слаби". Освен това той отбелязал, че обвинението на първия процес е скрило от съда факти, които биха могли да помогнат за установяването на неговата невинност. "Понякога на съдилищата им е нужно много време, за да признаят грешките си", казва адвокатът на Джоунс, Емили Моу.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.