Целия репортаж на Марина Цекова гледайте в „Темата на NOVA” тази неделя след Новините

Вижте невероятната история на един палестински професор. Още от малък е да научен да мрази израел и евреите. Заради гнева си към тях става и политически активен, но едно събитие в живота на баща му променя всичко и той се посвещава на мира.

Разпитват Нетаняху за седми път за корупция

Животът на Мохамед Дауди се дели на преди и след. Преди създаването на държавата Израел и след това: „Роден съм през 1946 – две години преди събитието, което палестинците наричат НАКБА, или „катастрофа”, и това, което израелците наричат тяхна независимост”.

Преди създаването на държавата Израел семейството му живее в охолство В Западен Йерусалим. След това, всичко се променя.

Палестинци на протест пред посолството на САЩ у нас (ВИДЕО)

„Светът, който имахме, беше изгубен. Всички палестинци от Западен Йерусалим бяхме задължени да си тръгнем. Наложи се да се преместим в малък апартамент в стария град. Изгубихме всичко – имущество си, играчките, книгите, дрехите, бижутата на майка ми и баба ми. Всичко, което значеше нещо за нас – снимки, спомени. Това ни донесе много горчивина и гняв. Докато растях, омразата се беше пропила във всеки един от нашето семейство. Затова се радикализирах. Злото в другия извади на показ злото в нас”, разказва Дауди.

Турция призова света да признае Източен Йерусалим за палестинска столица (ВИДЕО)

Затова след като започва следването си в Бейрут, се включва към арабското националистическо движение. По-късно става и активна част от движението за освобождение на Палестина – Фатах.

„ Всички ние вярвахме, че евреите са виновни за нашата катастрофа и че за Израел няма място в нашия свят. Гледахме на Израел като кинжал в сърцето на арабския свят. И целта ни беше да извадим този кинжал. Преминах военна и политическа подготовка. Беше ми втълпено да вярвам, че единственият начин да си върнем земята, е чрез насилие, че няма място за дипломация и само насилието ще ни помогне да постигнем това, което трябва да имаме”, добавя Мохамед.

АНАЛИЗ: Ужасната цена на решението на Тръмп за Йерусалим

Живее с мечтата за отмъщение 10 години. Но то така и не идва. Мохамед е против намесата на палестинците в конфликтите в Ливан и Йордания. Затова решава да се раздели с политика и да се посвети на науката. Заминава за Съединените щати. Едно обаче остава непроменено – омразата към Израел.

Скоро обаче визата му изтича и се налага да напусне САЩ. Не иска да се връща в Йерусалим. Но когато баща му се разболява от рак, се налага да го направи.

Заради болестта на баща му обаче му се налага да излиза – до израелската болница, в която се провежда химиотерапията. Така започва промяната. Мохамед Дауди започва да се среща с активисти за мир. За първи път си позволява да говори с израелци. Запознава се с техните семейства...

Започва да преподава в палестински университет в Йерусалим и вижда, че библиотеката няма никакви книги, които да говорят за Израел без омраза. Подарява повече от 300 издания от своята лична библиотека, за да балансира информацитя, която изучават студентите.

Бенямин Нетаняху: Йерусалим е наша столица от 3000 години

Вярва, че е на прав път и скоро започва да се занимава с миротворческа дейност. Създава движение - Уасатия, с което иска да внесе баланс в отношенията между палестинци и евреи.

Какво се случва и защо той е готов да рискува дори живота си за новата си цел, гледайте в „Темата на NOVA” тази неделя след новините.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.