Консултативен съвет при президента събра политици и шефове на служби

Темата за убийствата и вътрешната сигурност беше основна на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Има ли рискове за сигурността ни в навечерието на българското европредседателство и какви ще са приоритетите на страната в областта на отбраната.

Въпреки тежките престъпления от последните седмици, институциите успокояват, че са взети всички мерки свързани със сигурността. Иначе заседанието продължи около 4 часа и на него първите в държавата се обединиха около изграждането на обща европейска отбрана, в която България да има важна роля.

Румен Радев: Европредседателството е отговорност, но и възможност (ВИДЕО)

Този път спорове на тема отбрана, на каквито често сме ставали свидетели между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2  изглежда не е имало. И така два дни преди началото на европредседателството институциите изглеждаха обединени от общата кауза.

Тежките престъпления от изминалите дни бяха един от фокусите на Консултативния съвет при президента.

„МВР полага всички усилия за разкриването им. Обединихме се около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността”, заяви президентът Румен Радев.

За обсъждане на проблемите във вътрешната сигурност настояли БСП.

Цветанов: Ако убийството на Петър Христов е ответна реакция на "Наглите", не е добре

„Това, което се случва през последните седмици, е тежък удар за образа на България. Особено в началото на европредседателството, всички институции трябва да се обединят и да изчистим образа”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По основната тема за сигурността и отбраната на ЕС,  Консултативният съвет е постигнал съгласие кои да са основните ни цели. Още повече в навечерието на европредседателството. 

„От съществена важност е, в качеството си на председател на Съвета на ЕС, да покажем, че можем да изпълняваме ефективно тази роля, но затова трябва да покажем, че планираме нашата отбранителна политика по европейски образец - всеобхватно и дългосрочно”, заяви президентът Румен Радев.

Политолог: Днешният КСНС отново върна президента към генералските му функции

Държавният глава похвали кабинета за отпуснатите повече средства за отбрана.

„Да похваля българското правителство, че прие Национален план за нарастване на повишаване на разходите за отбрана на 2 % БВП до 2020”, добави президентът Румен Радев.

По време на заседанието са прочетени 6 доклада, свързани с отбраната. По тях БСП си записaли критични бележки.

„В някои от докладите пишеше, че България по време на европредседателството в общата отбранителна политика ще бъде безпристрастен посредник на разговорите. Смятам, че България не трябва да е безпристрастна, а трябва да сме активен участник при воденето на тези разговори”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

България ще  представи идея за изграждане на международен институт за устойчиви технологии и научен център за Югоизточна Европа.

Репортер: Мия Димитрова, Методи Владимиров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.