Ще могат да се получават по-евтини кредити, смята Ангел Джамбазки

Покрай началото на българското председателство на ЕС, отново се заговори за намеренията на нашата страна да подаде документи за влизане в "чакалнята на Еврозоната" - ERM2. 

Борисов и Горанов смятат, че България е готова за Еврозоната

„При въвеждане на еврото, българските граждани и българският бизнес ще имат възможност да получават по-евтини кредити”, коментира в студиото на „Здравей, България” евродепутатът от Обединените патриоти Ангел Джамбазки.

„Рискът на страната ще бъде по-нисък и банките ще може да се акредитират на по-ниски лихви. Ние обаче трябва да останем минимум 2 години в механизма ERM2, но можем да решим да бъдат и три години”, заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.   

„Алфа Рисърч”: Повечето българи не подкрепят влизане в Еврозоната

„Влизането в Еврозоната ще даде голяма възможност и гъвкавост на малките и средните предприятия в България и това ще ги направи по-конкурентоспособни. Те ще могат да разполагат с кредити на по-добри условия”, смята евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

Тримата коментираха и редица други теми, свързани с европейското членство на България, включително и темата за това какво трябва да  бъде развитието на отношенията между ЕС и Турция.

България ще помага за диалога ЕС - Турция 

„Ние сме съседи с Република Турция. Наш национален интерес и да имаме добри отношения с Република Турция по отношение както на сигурността, така и на икономиката и енергетиката. За нас е важно да има размразяване на взаимоотношенията между ЕС и Турция”, смята Андрей Ковачев.

„Турция не е европейска държава, няма да стане европейска държава и няма да стане член на ЕС, не трябва да се лъжем. С Турция трябва да имаме по-специални отношения заради нейното геополитическо място. Фактът, че турският президент използва опита за преврат да наложи една изключително тежка диктатура в държавата си, да арестува журналисти и да уволнява учители, би трябвало да притеснява хората в Брюксел”, смята Ангел Джамбазки.

„Проблемът е огромен и той тежи с пълна сила върху раменете на премиера Бойко Борисов. Ако той иска да има успешно председателство, час по-скоро трябва да преформатира властта и да се освободи от тежкия воденичен камък, наречен „краен национализъм”, коментира Илхан Кючюк. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.