Гледайте туристическото предаване “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще разкажат на  зрителите за нетрадиционните методи на лечение в Етиопия тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. По време на снимките в африканската страна някои хора от екипа на предаването са повалени от треска и висока температура. Местните ги насочват към един от храмовете в планините на Лалибела, където в скалната църква има кошер на пчели, чиито мед прави чудеса и лекува.

Снимки от новия епизод на "Без багаж" може да видите ТУК

Пътешествениците намират светата обител в края на горска пътека. Обградена от дълбоки окопи е внушителната църква Билбилла Чиркос. Сложната ѝ розово оцветена фасада напомня на църквата Габриел-Рафаел в Лалибела. Дванайсетте колони, както и някои много стари рисунки на Мариам и Георгис с дракон, изображения на различни светии и кръстът, издълбан е полусферичния купол пред светилището са забележителни. Електричество няма. Светлината се процежда точно така, както и преди векове, когато църквата е била изсечена от скалите като свещена скулптура.

Дупка над входа се оказва кошер на диви пчели.  Преданието разказва, че те винаги са били тук, откакто я има скалата и след като е направена църквата пчелите са останали в кошера си. Медът, който правели, имал чудодейни свойства.  Лекувал хората. И затова всички от околността прииждали при нужда и от благодарност.

Свещеникът, пазител на светата обител, забелязва, че някои от групата не се чувстват добре и имат треска. Започва древен ритуал за изцеление с 800-годишна книга на езика Геез и чудодейния мед. Минути по-късно всички от екипа са съвършено здрави и в перфектно настроение.

Гледайте новия епизод на “Без багаж“ в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.