Руснаците публикуват снимки със замръзналите си лица

В република Саха (Якутия) – регион в Руския Далечен изток на около 5 300 км. източно от Москва, температурите стигнаха минус 68 градуса, съобщава БГНЕС.

Полярните мечки се радват на изненадващ сняг (ВИДЕО)

Температурите в Сибир спаднаха до изключително ниски стойности докато руските християни се подготвят за гмуркане в пробити в леда дупки по време на традиционните чествания по случай Богоявление по стар стил на 19 януари.

Сибир ще стане най-приятното място за живеене

Местните власти вече се разпоредиха училищата да нямат занятия, когато температурите паднаха до минус 65 градуса в сряда. На територията на Якутия е село Оймякон, смятано за най-студеното обитавано място на Земята. Името му означава „незамръзваща вода”.

Какво се крие под вечния сняг и лед в Сибир?

Изключителният студ настъпи преди богоявленските тържества в четвъртък вечерта и в петък, когато смелчаци се гмуркат през дупки в замръзнали езера и реки, за да отбележат Христовото кръщение в река Йордан.

Мъж построи църква от сняг в Сибир (ВИДЕО)

С Богоявление завършва свещения период, наричан Святки или „свещени дни”, който започва от Коледа по стар стил на 7 януари. По традиция той се свързва с особено жестоки студове.

 

В Норилск, град отвъд Арктическия кръг, общинските власти забраниха на гражданите да се къпят в четвъртък, защото се очакваха силни ветрове и температури до минус 52 градуса.

Коледно плуване в ледените води на Байкал (ВИДЕО)

Руснаци от най-студените места в страната и на планетата публикуват в социалните медии снимки със замръзналите си лица.

„Богоявленският студ пристигна”, каза руснак във видео в YouTube и показа замръзналите си мигли и коса.

Над Сибир премина ярък метеор (ВИДЕО)

Друг се похвали, че плувал в ледените води в Якутия при температура от минус 44 градуса.

Край сибирското езеро Байкал – най-дълбокото на Земята, прогнозата е, че температурите до утре ще спаднат с 30 градуса до минус 56 градуса по Целзий.

Хиляди мръзнат в Русия (ВИДЕО)

В Улан Уде – столица на руската република Бурятия, термометрите тази седмица отчетоха минус 32 градуса, но пред следващите дни се очаква ново спадане. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.