Десетки постройки в града пострадаха

Щети за над 1 милион лева нанесе бурният вятър в Карлово. Десетки постройки в града пострадаха.

Описването на разрушенията започна днес. Общината ще иска специална помощ от държавата.

С настъпването на утрото, започна и разчистването на пораженията от ураганния вятър, връхлетял Карлово в четвъртък със 140 километра в час.

Остава бедственото положение в Смолян, в Карлово го отмениха (ВИДЕО)

Най-големи са пораженията в многопрофилната болница, която остана без покрив, с изкъртена дограма и счупени прозорци на Неврологичното отделение. Щетите за болницата са за десетки хиляди левове.

„Болницата не може да се справи сама с това финансово състояние, в което е. Неминуемо ще търся помощ от общината и от министерството. Най-вероятно при първия дъжд ще има течове тук, в детското отделение, в АГ-то”, обясни д-р Христо Пелев, управител на МБАЛ- Карлово.

СНИМКИ ОТ ЩЕТИТЕ, НАНЕСЕНИ ОТ ВЯТЪРА, ВИЖТЕ ТУК

Затова и общинската комисия първо описа щетите в болницата.

„Ламарините ще се изчистят, ще се направи покривното пространство, така както е било преди, но с много по-добри материали. Днес вдигаме скелето”, обясни Иванка Балабанова, експерт в Община Карлово.

Покривът на училище „Христо Проданов”, който беше отнесен от вятъра, е ремонтиран преди три години и половина и все още е в гаранция. Строителната фирма направи оглед. Директорката изчисли, че новият покрив ще струва солено.

БЕДСТВИЕ В КАРЛОВО: Болницата, училището и лечебницата са без покриви (ВИДЕО)

„Не по-малко от четвърт милион. В това съм почти сигурна”, заяви Мариана Маринова, директор на СУ „Христо Проданов”- Карлово.

Щети има и по много частни домове. 50-годишен бор се е стоварил върху къща в село Васил Левски и едва не я разцепил на две.

Част от пострадалите семейства днес сами поправяха покривите си и пренареждаха отнесените керемиди. За справяне с последствията от бедствието общината помоли за помощ държавата.

Бедствено положение в Смолян и Карлово, ураганен вятър в Банско (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Щетите така възлизат на около 800- 1 милион лева и то без да включваме пострадалите частни домакинства и жилища”, заяви Емил Кабаиванов, кмет на Карлово.

Гражданите, чийто частни домове също пострадаха, могат да кандидатстват за отпускане на еднократна помощ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.