Изследователи провели опити с лабораторни мишки

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установили, че повешеният холестерол в тялото може да ускори развитието на рак на дебелото черво повече от 100 пъти, съобщава порталът Science Alert.

Какви храни да ядем, за да се предпазим от грипа?

Изследователите провели опити с лабораторни мишки, разделяйки ги на две групи. Едната от тях била поставена на диета с високо съдържание на холестерол. На другата група специалистите "изключили" ензима Lpcat3 - блокирането му води до повишаване на холестерола.

Жена стана звезда в социалните мрежи, след като свали 62 кг (СНИМКИ)

В резултат при всички гризачи се наблюдавало активно деление на стволови клетки, поради което тъканите на дебелото им черво се разширяват и самото то се удължава. Всичко това води до ускорено образуване на ракови тумори в дебелото черво.

Кои храни предпазват от рак?

"Установихме, че холестеролът влияе на растежа на стволови клетки в червата, което от своя страна повишава скоростта на образуване на тумори повече от 100 пъти", казва ръководителят на изследването д-р Питър Тонтънъз.

Кой е най-бързият метод за отслабване?

Сега учените трябва да разберат дали съществува връзка между повишения холестерол и други видове рак.

Храните, богати на наситени мазнини, трансмазнини и някои видове въглехидрати, могат да повишат нивата на холестерола в организма, се отбелязва в статията. Във връзка с това много експерти препоръчват намаляване на консумацията на червено месо и млечни продукти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.