Във Facebook той обясни на феновете причината за решението си

Дни след като Елтън Джон оповести, че за последен път ще тръгне на турне, което ще продължи три години, друг известен музикант - 76-годишният Пол Саймън използва социалните мрежи, за да уточни, че предстоящото му турне ще е прощално.

„Често съм се чудил как ще се почувствам, когато реша да сложа край на концертната си дейност. Сега знам – смущаващо е, но и някак се чувствам облекчение. Обичам да правя музика, гласът ми все още е силен, а групата ми е сплотена – едни наистина талантливи музиканти. Мисля си постоянно за музика. За съжаление изгубихме китариста и мой приятел от 30 г. Винсън Н`гуини, който почина през декември. Неговата смърт не е единствената причина да реша да сложа край на турнетата, но е фактор, който допринася за решението ми. Преди всичко чувствам, че пътуването и времето, в което съм далече от семейството ми, вече започва да ми отнема част от удоволствието от свиренето. Искам да кажа едно голямо благодаря на всички фенове по света, които идваха на концертите ми през последните 50 години. След това предстоящо турне, смятам от време навреме да правя акустични концерти и да дарявам приходите от тях на различни благотворителни организации, особено на тези, чиято цел е да спасят планетата от екокатастрофа. Още веднъж благодаря на публиката, която намира нещо в музиката ми, което да докосва сърцата им”, написа Пол Саймън.

Прощалното му турне ще започне с концерт през месец май във Ванкувър, Канада, и ще го отведе на много места в Северна Америка и Европа. Последният концерт е планиран за 15 юли в Лондон, като гостуващи изпълнители ще са Джеймс Тейлър и Бони Райт. 

Пол Саймън е американски певец, музикант и композитор, известен първоначално като част от дуета Саймън и Гарфънкъл, а след това и със самостоятелното си творчество. По време на сътрудничеството с Арт Гарфънкъл Пол Саймън пише повечето от песните, включително три, изкачили се до първа позиция на американските класации на сингли - "The Sound of Silence", "Mrs. Robinson" и "Bridge Over Troubled Water". Дуетът се разделя през 1970 г. и Саймън започва успешна солова кариера, като през следващите пет години записва три албума, високо оценени от критиката. Той е носител на много награди като част от дуета Саймън и Гарфънкъл, включително 12 награди „Грами”, три от които са за албум на годината. През 2003 г. получава и „Грами” за цялостно творчество. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.