Това стана ясно от изявление на външния ни министър Екатирина Захариева

До края на юни Македония и Албания може да получат дата за започване на преговорите с Европейския съюз. Това стана ясно от изявление на външния ни министър Екатирина Захариева по време на неформалната среща на министрите на външните работи на съюза в София. Подобна надежда изрази и македонският й колега Никола Димитров.

„Смятам, че двустранните въпроси са много деликатни - като този за името на Македония, това изисква воля, а предприетите стъпки от Атина и Скопие са поощрителни, надявам се, че ще се стигне до положителни резултати скоро”.

СПЕЦИАЛНО ЗА NOVA: Говори македонският външен министър (ВИДЕО)

Това заяви на брифинг върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини след неформалната среща на министрите на външните работи „Гимних” в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Заедно с нея беше и българският външен министър Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

Заев: Решение на спора за името, но не на всяка цена

„Ситуацията в Сирия остава драматична и все по-трудна, ЕС обръща голямо внимание на конфликта, тези проблеми ще бъдат обект на обсъждане и на следващите форуми. Преговорите в Женева са важни, на тях трябва да се постигне намаляване на противопоставянето в дипломатически, военен и психологически аспект. Трябва ресурс за бързото възстановяване на страната и да се извърши демократичен преход”, добави Могерини. Тя добави: „Процесът върви и за мен като римлянка отива да кажа: Всички пътища водят към Женева!”

Еврочленство за Западните Балкани най-рано 2025 г.

Външният ни министър Екатерин Захариева подчерта за Сирия: „Един от приоритетите за нас са т.нар. забравени конфликти. Стига се дотам, че ние свикваме с тях и се сещаме едва тогава, когато напрежението ескалира. В последните седмици има влошаване на положението в Сирия и трябва да проявяваме повече усилия и внимание към тези конфликти. Трябва да седнем и честно да обсъдим какво следва за Сирия - това е локален конфликт, но с глобално значение”.

Външните министри на държавите от ЕС обсъждат сигурността и миграцията

„Днес турският министър ни запозна със ситуацията и важното е, че трябва да сме в координация с цялата коалиция за борба с ДАЕШ”, добави Захариева. „Не сме обсъждали бъдещите срещи, но имаме готовност”, каза още тя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.