Има ли България сили да задейства евроинтеграцията на Западните Балкани?

Българската дипломация и правителството се справят добре с поставените си в рамките на европредседателството задачи, и по-конкретно с ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани. Това заяви  в студиото на NOVA ръководителят на постоянното представителство на Европейската комисия в България, Огнян Златев.

Македония иска договор за стратегическо партньорство с България (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това, което прави България, а именно да постави въпроса за европейското бъдеще на Западните Балкани в дневния ред на Европа толкова високо, се оценява от европейските институции”, каза Огнян Златев.

Той каза, че стъпките, които 6-те страни трябва да извървят са „ясни”, а ангажиментите на ЕС към тях са разписани.

Македония и Албания започват преговори за членство с ЕС?

„Прагматизмът е в основата на европейската интеграция, но по-важното нещо е споделянето на общите ценности”, подчерта той.

Все пак с евроинтеграцията на Западните Балкани не трябва да се прибързва. Огнян Златев припомни думите на Йоханес Хан, който каза, че бързината на процеса не трябва да е за сметка на необходимите реформи.

Външните министри на държавите от ЕС обсъждат сигурността и миграцията

„Трябва да се изпълнят поставените условия, да се затворят преговорните глави, всички останали страни-членки да са убедени, че реформите са направени” и чак тогава да се пристъпи към същинската евроинтеграция.

По темата за отношенията ЕС – Турция, Златев каза, че Турция е стратегически партньор на съюза по направления като сигурност, отбрана, търговия и превенция на тероризма.   

СПЕЦИАЛНО ЗА NOVA: Говори македонският външен министър (ВИДЕО)

„От друга страна Турция също върви по процедурата за преговори за членство, така че двете неща не бива да се смесват, и едното не бива да е за сметка на другото”, каза той.

На притесненията, че ролята на балансьор е твърде голяма за България, Златев отговори, че „човек е толкова голям, колкото са му големи мечтите”, добавяйки, че родната дипломация се справя много добре. Освен това той подчерта, че европредседателството помага за влизането ни в Шенген, тъй като вниманието на Европа е фокусирано върху нашата страна.

Преговорите за името на Македония продължават в София

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.