Според обвинението те са "заговорничели" за намеса в изборния процес

 Специалният прокурор Робърт Мълър обяви в петък обвиненията срещу 13 руски граждани и три компании за предполагаема намеса в президентските избори в САЩ от ноември 2016 г., предава AFP, цитирана от "Фокус".

САЩ обвиниха Русия за "най-разрушителната кибератака в историята"

Според обвинителния акт заподозрените са „заговорничили“ от 2014 г. до днес да се намесват „в политическите и изборните процеси в САЩ, включително в президентските избори през 2016 г." 

Всички привлечени под отговорност са обвинени в измама срещу САЩ. Трима са обвинени също в банкови измами, а петима – и в кражба на самоличност, предава БГНЕС.

YouTube не откри данни за руска намеса в референдумa за Brexit

В обвинителния акт се казва, че Евгений Пригожин – съюзник на руския президент Владимир Путин, е финансирал групата, чиято стратегическа цел била „всяване на раздор в американската политическа система". Освен това от средата на 2016 той е подкрепял кампанията на Доналд Тръмп и очернял Хилари Клинтън. Без тяхно знание се свързал с членове на екипа на Тръмп.

Бивш съветник на Тръмп отказа да отговаря на много въпроси в Конгреса

Сред обвинените в заговор срещу САЩ са 12 служители на Агенцията за интернет изследвания. Това са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александър Крилов, Анна Богачева, Сергей Полозов, Мария Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина и Владимир Венков. 

Тези обвинения, които включват заговор, киберизмама, банкова измама и кражба на самоличност, са най-конкретните откак се заговори за намесата на руски хакери в изборния процес. От лятото на 2016 обвиняемите са публикували фалшиви обвинения към демократите, призиви към малцинствата да не гласуват, невярна информация за Клинтън и мними изявления от американски граждански организации. 

Естония и Русия си размениха задържани шпиони

След изборите руснаците са организирали политически акции в подкрепа на Тръмп. Двама от обвиняемите са обиколили голям брой щати, за да използват местни компютърни системи и да изглеждат като американски граждани, се казва в обвинителните актове.

Обвиненията са резултат от разследването на екипа на Робърт Мълър за евентуална руска намеса в изборите и за евентуални връзки между предизборния щаб на Тръмп с Кремъл. До днес екипът на Мълър е предявил обвинения към четири американци, сред които бившия съветник на Тръмп по националната сигурност и бившия шеф на предизборния му щаб. От Белия дом не последва незабавен коментар по повод новите обвинения. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза само, че президентът е уведомен за обвиненията. Тръмп никога не е приемал безрезервно разузнавателните данни за руска хакерска намеса и е окачествявал разследването на Мълър като "лов на вещици", припомнят западните агенции. 

Тръмп и ФБР с взаимни обвинения заради скандален документ

Обвиненията на САЩ срещу 13-те руски граждани за намеса в президентските избори от 2016 г. са абсурдни и отразяват съвременната американска политическа реалност. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". „Според Министерството на правосъдието на САЩ те са тринадесет. Тринадесет души са осъществили намесата в изборите в САЩ?! Тринадесет срещу спецслужби с милиардни бюджети? Срещу разузнаване и контраразузнаване, срещу новите технологии и разработки? Абсурд, не е ли така?“, се казва в коментар на Захарова, публикуван в социалната мрежа „Фейсбук“. В съобщението се отбелязва още, че „това е съвременната американска политическа реалност“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.