Историята на галактиките ще бъде преразгледана

Докато наблюдавала сектор от небето с особено голямо струпване на ярки галактики, международна група от астрономи установила, че 40 процента от черните дупки в центровете на въпросните галактики са с маса, надвишаваща 10 милиарда пъти слънчевата, съобщи Лайф.
Тази анормално висока концентрация на толкова тежки обекти е несъвместима с общоприетата теория, че черната дупка расте заедно със своята галактика. Учените предполагат, че е възможно подобни черни дупки да са се формирали преди появата на своите галактики, съобщава БТА.

Астрономи наблюдаваха най-древната свръхнова (СНИМКА)

Наблюденията сочат, че на практика в центъра на всяка галактика, включително на Млечния път, има свръхмасивна черна дупка. Досега се смяташе, че подбна черна дупка и нейната галактика се раждат и растат едновременно. Това виждане е напълно съвместимо с онова, което се случва в нашата галактика. Черната дупка в центъра на Млечния път е само няколко милиона пъти по-масивна от Слънцето. Тя може да е натрупала масата си след раждането на нашата глактика. 
Сега астрономите изследвали снимки на далечни галактики и констатирали, че 40 процента от свръхмасивните черни дупки в тях са с маса, която надвишава тази на 10 милиарда слънца и е хиляди пъти по-голяма от онази на черната дупка в центъра на Млечния път.

Супермасивна черна дупка погълна галактика-поничка

И по-рано са откривани подобни черни дупки, но само поединично. Това навежда на мисълта, че астрономите са наблюдавали мигрираща черна дупка, която натрупва маса в своята галактика, а след това в резултат на междугалактичен сблъсък се слива с друга черна дупка. 

Разгадаха мистериозни радиоимпулси от Космоса

Учените отбелязват, че подобно струпване на свръхмасивни черни дупки на практика е несъвместимо със съществуващата парадигма за еволюцията на галактиките и черните дупки. Изглежда, че начинът, по който черните дупки са натрупали масата си, не съответства на досегашните предположения. Възможно е подобни черни дупки да са се появили до самите галактики. Как се е случило това и въз основа на какво черните дупки са натрупали масата си не е ясно.

Китайски астрономи разшириха границите на Млечния път

Ще трябва да се преразгледат съществуващите теории за еволюцията на черните дупки с особено голяма маса. Предполага се, че галактиките до голяма степен се формират и растат под влиянието на черните дупки в центровете си. Затова подобно преразглеждане може да стане причина да се хвърли поглед върху историята на галактиките по различен начин. 

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Soiety.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.