Дебатът за това каква Европа искаме е дебатът за европейските финанси, добави тя

„Днес пред нас има едно сложно уравнение с много неизвестни. За да го решим, трябва ясно да формулираме условието – целта на задачата. Затова много ми се иска в резултат на дебатите днес за бъдещия бюджет на Европа, да имаме точно тези отговори. И то такива, че след 10 години да се окаже, че днес сме били далновидни и сме усетили пулса на времето“. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова в приветствието си към министрите от държавите членки, пристигнали в София, за да обсъждат следващата Многогодишна финансова рамка (МФР).

Горанов: Ще се стремим към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС

„Дебатът за това каква Европа искаме е дебатът за европейските финанси - затова какъв бюджет можем да си позволим в условията на предизвикателствата, които стоят пред нас“, каза още министър Павлова. Пред министрите от ЕС тя посочи още, че срещата е изключително важна, тъй като един от основните приоритети на председателството са именно дебатите и темата за бъдещето на Европа и младите хора.

„Различни са гледните точки. Различни са вижданията и позициите. Ние, като председателството сме призовани да бъде честен посредник и брокер, но не само да чуем всички въпроси и проблеми. Иска ми се да достигнем до предложения за конкретни решения“, каза по време на приветствието си министър Павлова.

При сутрешните заседания на конференцията на високо ниво се проведоха много полезни дебати. „Има мнения като някои от тях не съвпадат, други се разминават. От друга страна обаче виждаме, че всички държави членки искаме повече. Тоест Европа се завръща и искаме тя да инвестира в повече сигурност, икономика, заетост, образование, дигитален дневен ред“, каза министър Павлова.

Тя добави, че въпросът е какви решения ще бъдат предложени и да не се противопоставяме на традиционните политики, които са доказали своите резултати за развитието на регионите, каквато е кохезионата политика.

„Тя е дала много. Променила е облика на градовете и на регионите ни. Защо тогава да променяме тези механизми, които работят? Трябва да ги оставим. Дори може да използваме доказалите се работещи механизми за новите финансови инструменти и политики“, посочи министър Павлова пред делегатите на Конференцията на високо равнище на тема „Следващата многогодишна финансова рамка: дистрибутивна, алокативна и стабилизираща функция“ от календара на Българското председателство в присъствието на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, на министъра на финансите и председател на Съвета ЕКОФИН Владислав Горанов, и на заместник-министър председателя Томислав Дончев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.