История за една обречена любов, която задава сложния въпрос за красотата, греха и разкаянието

Тази вечер е премиерата на постановката „Албена“ в театър „Българска армия“. Близо век след написването на Йовковия разказ, темата за красотата и греха, вплетени в един женски образ, ще бъде представена на сцената.

Александрина Пендачанска дебютира в своята 70-ата роля в Брюксел

90 години след първата публикация на разказа във вестник „Зора” и 80 години след смъртта на Йордан Йовков, „Албена” оживява на сцената на Театър „Българска Армия“. История за една обречена любов, която задава сложния въпрос за красотата, греха и разкаянието. В ролята на противоречивата и магнетична Албена влиза актрисата Гергана Данданова.

Стоян Дойчев: За живота на един Асенчо

„Албена е емблематичен образ в българската литература, българската класика и театър. Мисля, че с проф. Спасов направихме една доста различна „Албена” и една доста провокативна. Осъвременихме я”, обясни Гергана Данданова.

“Привличане” между Радина Боршош и Живко Симеонов в най-новия български филм

Мъжът на Албена - Куцар - е изигран от младата надежда на театъра Асен Кобиларов, а възлюбеният й - Нягул - от утвърдения вече Веселин Анчев.

Стоянка Мутафова пред NOVA: Не съм погледнала друг мъж след Нейчо Попов

„Изключително предизвикателство, тъй като ролята е тежка, както и всяка друга в тази пиеса. Куцар е добряк. Леко по-бавен, по-бавно мисли. Малко по-примитивен е, но като цяло е абсолютно наивен, малко като дете е”, каза Асен Кобиларов.

Голямата актриса Стоянка Мутафова - на 96 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това е класика на Йордан Йовков. Нягул е човек, който е носител на новата вълна в поведението. Човекът, който идва от града и внася това новото в селата”, добави Веселин Анчев.

През годините Албена остава един от най-влиятелните и запомнящи се женски образи в българската литература. А крилатата фраза „Грешна беше тая жена, но беше хубава“, провокира полемики и днес.

НАТФИЗ отбелязва 70-годишен юбилей

„За извършване на такова престъпление – човекоубийство –нищо не може да бъде оправдание нищо. Това все пак е една от 10-те Божи заповеди”, изрази мнение актьорът Веселин Анчев.

А Гергана Данданова добави: „Аз оправдавам героинята си. Смятам, че за любовта няма никакви пречки и това е основната движеща сила в нашия свят.”

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.