Тя заяви, че бързо трябва да се постигне споразумение за границата между Ейре и Северна Ирландия

Съветите "Общи въпроси" и "Общи въпроси" по чл. 50 от Договора за Европейския съюз заседаваха днес в Брюксел под ръководството на вицепремиера Екатерина Захариева, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи, цитиран от БТА.

Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след Brexit (ВИДЕО)

В началото на заседанието Съветът "Общи въпроси" постигна без дискусии споразумение следващите избори за Европейски парламент да се проведат между 23 и 26 май 2019 г. Съветът ще консултира с Парламента проекта на решение. След като получи становището на Парламента, Съветът се очаква да приеме официално решението си преди края на юни.

Андрей Ковачев: В интерес на ЕС е да има напредък в Косово

Съветът подготви и заключенията за мартенския Европейски съвет. 
Работни места, растеж и конкурентоспособност ще бъдат основните теми на вниманието на лидерите. Европейският съвет ще обсъди и актуалното състояние на търговските отношения на ЕС.

Борисов за дупките: Като си счупиш джантата, какъв ЕС? Това не може да продължава!

Отчитайки Стратегията за Западните Балкани, Европейският съвет ще приеме заключения относно предстоящата среща на върха в София през май. Лидерите ще обсъдят още отношенията с Турция, както и отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. На днешния Съвет Европейската комисия информира държавите-членки за диалога си с полските власти по отношение на прилагането на върховенството на закона. 

Директорът на Европол с най-високото отличие на МВнР

В отговор на журналистически въпрос за върховенството на закона в държавите от Западните Балкани и как това се отразява на тяхната европейската перспектива, Захариева коментира: "Някои колеги подчертаха по време на Съвета, че независимостта и безпристрастността на съдебната система не е само условие за присъединяване, а необходимо условие, което трябва да спазва всяка държава членка. Стратегията за Западните Балкани също отделя внимание на върховенството на закона."

Макрон: В европейските институции се говори твърде много английски

По отношение на срещата ЕС-Турция във Варна, българският първи дипломат информира, че подготовката върви доста усилено. "На предстоящия Европейски съвет колегите от Гърция и Кипър ще запознаят лидерите с напрежението, което се създаде, но се надявам това да не доведе до отлагане. Напротив, тази среща е възможност да обсъдим отношенията си. До момента няма отлагане на среща", каза Захариева на пресконференцията след Съвета.

Туск постави под въпрос транзитната сделка за Brexit

Днес следобед под ръководството на вицепремиера Захариева заседава и Съветът "Общи въпроси" по чл. 50 от Договора за Европейския съюз, който се занимава с Брекзит. Съветът във формат 27, без Обединеното кралство, обсъди проекта на насоки за рамката на бъдещите отношения с Кралството, който се очаква да бъде одобрен в края на седмицата от Европейския съвет (чл. 50). Главният преговарящ Мишел Барние информира министрите за хода на преговорите с британската страна, след като вчера бе обявен постигнатият значителен напредък по споразумението за оттегляне, включително преходния период. 

Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след Brexit (ВИДЕО)

"Вървим в правилната посока, но нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Трябва бързо да постигнем напредък по останалите отворени въпроси, в това число управлението на споразумението за оттегляне и границата между Ейре и Северна Ирландия", каза Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК