Странната надпревара обяви любител фотограф

Да откраднеш нечия фотография и да получиш награда за това. В случая не става въпрос за плагиатство, а точно обратното - за протест срещу него.

Кинооператорът Александър Станишев обявява такъв конкурс, когато случайно разбира, че негова снимка е прерисувана в картина, без знанието му. В отговор той решава да предостави фотоса за всякакви волни инерпретации, а накрая дори обещава да купи най-добрите от тях. Конкурсът тече на сайта www.notmyart.com.

АРТ ИНТЕРПРЕТАЦИИТЕ, КОИТО ВЕЧЕ УЧАСТВАТ В КОНКУРСА, ВИЖТЕ ТУК

Александър, който е любител фотограф, снимал трима мъже, седящи на пейка в градинка в София. Това са небезизвестният Денди, един клошар и добре изглеждащ младеж.

Александър публикува снимката в социалните мрежи, където тя става много популярна. А художник решава да я прерисува.

Александър описва историята във Facebook. В коментарите се включва и самият художник.

Нещо, което битува в мрежата, той нарича „поп”, а нещо, което битува в галерията, нарича „арт”. Той каза, че това е съвсем нормално, а аз нямам никакво право да се възгордявам, нито да съм обиден. Това вече ме изкара извън релси”, разказва Александър.

Българин - с награда на престижен световен фотоконкурс (ВИДЕО)

Художникът Борис Колев е обявил творбата си за продажба на цена от 2000 евро.

Оказва се, че картината по снимката на Александър е част от цялостен проект със снимки, взети от Facebook, който тълкува социалните мрежи като нова галерийна площ.

Интернет ни залива с милиарди изображения, като много от тях служат в основата си за създаването на художествено произведение. Основата на проекта от едната страна е ексхибиционизмът – всички ние показваме много лични неща във Facebook, а от другата страна - има и такива, които ни наблюдават”, коментира Колев.

Той казва, че не познавал Александър и затова не е поискал позволение да прерисува снимката му.

„Етюдите” на София през обектива на фотографа Иван Шишиев

Веднъж качени, тези изображения вече не са наши, а на всички. Това е моята теза”, казва още художникът.

Законът в това отношение е категоричен: за да бъде използвана фотографията за основа на друго произведение, трябва авторът на снимката да е заявил съгласието си.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.