Вижте историята на един от основателите на рок-бандата "Ахат" тази събота от 18.00 ч. по NOVA

Тази седмица, 7 април, в "Ничия земя" Даниела Тренчева ни среща с отец Божидар Главев. В средата на 80-те години той е един от основателите на известната рок-банда "Ахат". Мнозина помнят хитовия албум "Походът", който излиза на пазара през преломната 1989-а година. Музиката на песните в албума е написана от Божидар Главев, а самият той е автор на текста на пет от тях. "Земя на слепци", "Черната овца", "Брадвата" се превръщат в емблематични за българския рок. Въпреки успеха в началото на 90-те, изненадващо за всички известният музикант прави остър завой и става… православен свещеник.

"Историята наистина започва от един грандиозен успех на бандата "Ахат", която освен дълго помнените, включително до днес хитове, бързо става подгряваща група на световно изсвестните "Дийп Пърпъл" и "Уайтснейк", а през 2005-та свирят заедно с "Блек Сабат". Ударът идва още в началото, през 98-ма, когато въпреки многобройните фенове, основният композитор и китарист - Божидар Главев - ги напуска. Оттогава всички се питат къде е той и как така се отдаде на църквата. Той не обича изяви, но не е станал по-малко критичен към недъзите, които вижда. Не поддържа контакти с много от музикантите и феновете, но не усеща и липса от това.

Отец Божидар казва много истини, сред които не е нужно да откриете своята, но е нужно да имате своя! Защото пътят наистина не е в търкалянето на колелото, а в това да има основа - когато, както и независимо от кого намерена основа” - разказва Даниела Тренчева.