Повод за признанието е репортаж за теглене на кредити с крадени лични данни, част от рубриката му "На твоя страна"

Репортерът на "Здравей, България" Георги Георгиев получи награда от Съюза на юристите. Повод е рубриката му "На твоя страна", в която разказа за теглене на кредити с крадени лични данни. Темата "Кражба на самоличност: Кой злоупотребява с личните ни данни?" провокира зрителския интерес. След като мъж се оказа длъжник с пет кредита, които не е теглил – проверката показа, че има подадени още стотици сигнали за кражба на лични данни за последната година. Георги Георгиев проследи схемата, търсейки отговор на въпроса: откъде изтича личната ни информация и кой злоупотребява с нея.

"Радвам се, че през последната една година успяхме, не и без помощта на българските юристи, да решим много потребителски казуси в рубриката "На твоя страна". Приемам наградата като оценка за моята работа, екипа на "Здравей, България" и NOVA. Надявам се през тази година все по-често да намираме пресечната точка в работата си - ние журналистите и юристите, така че да защитаваме правото на българските граждани", сподели Георги Георгиев при получаването на отличието.

Румен Бахов беше отличен с награда "Достойните българи"

Наградите на Съюза на юристите се връчват всяка година в деня на Конституцията на представители на юридическата общност и журналисти за коректно отразяване на правни теми. На церемонията на 16 април присъстваха президентът Румен Радев, министърът на правосъдието Цецка Цачева, омбудсманът Мая Манолова и изявени юристи. 

"Здравей, България" стартира потребителската рубрика "На твоя страна" в началото на 2017, когато репортерът на Новините на NOVA Георги Георгиев тръгна по следите за зрителски сигнали за нередности. За една година над 100 са темите, които са попаднали във фокуса на рубриката, а хиляди са получените до момента оплаквания и сигнали. "На твоя страна" изважда на светло проблемите, с които се сблъскваме в ежедневието си, показва всички нередности, които нарушават правата ни, търси възможните решения в помощ на потребителя и дава ценни съвети как да отстояваме интересите си, предствяйки различните гледни точки на потърпевши и експерти.

Зрителите могат да изпращат сигнали за нередности и да споделят проблемите, с които се сблъскват като потребители, на e-mail georgi.georgiev@ntv.bg  и във Facebook страницата на Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.