Министър Лиляна Павлова заяви, че днес е прекрасен ден за Западните Балкани

Министър Лиляна Павлова представи днес пред председателите на комисии в Европейския парламент в Страсбург хода на работата на българското председателство на Съвета на ЕС. Оценката е висока - за експертиза, политическа воля и за постигнати резултати, съобщи тя пред български журналисти, съобщава БТА.  

България се отчита за първата половина от европредседателството

Министърът уточни, че по 15 теми преговорите с посредничеството на председателството са приключили, по 24 се преговаря и по още 35 се очаква напредък до края на юни. По нейните думи евродепутатите са определили работата на българското председателство като огромен принос за доверието в Европа. 

СРЕЩА НА ВЪРХА ПРЕЗ МАЙ: Ще се обсъжда еврофинансирането за транспортни и енергийни коридори

Павлова посочи като огромен успех постигането на договореност за промените в законодателството за командированите работници, за изборното право, в сферата на околната среда. До края на юни се надяваме на компромисно решение по сигурността и миграцията, добави министърът. България представи ново предложение, с нов подход за миграцията. Този подход предвижда автоматична подкрепа за държави от първа линия (Италия, Гърция, България), за да не се стига до кризи, поясни Павлова.

Цветна мозайка с логото на европредседателството ни пред НДК (СНИМКИ)

По повод на предложението на Европейската комисия за начало на преговори за присъединяване към ЕС с Македония и Албания министърът коментира, че днес е прекрасен и важен ден за европейската перспектива на Западните Балкани. Усилията на всички институции на ЕС и на държавите от Балканите дадоха резултат. Имаме стъпка напред, допълни тя. 

Павлова: Получихме високи оценки за първите 3 месеца от председателството

Срещата в София за Западните Балкани не е обещание, това не е форум за разширяване, а за европейска перспектива и свързаност. Не можем да им обещаем бързо присъединяване. Стъпката за начало на преговорен процес е важно послание за гражданите на тези страни, посочи министър Павлова.