Валдис Домбровскис ни похвали за ниския външен дълг

България поема курс към Еврозоната. Премиерът Борисов постави ясна цел - до една година страната ни влиза в така наречената чакалня. На практика това е една от най-важните стъпки за въвеждането на европейската валута у нас.

От Мюнхен: Борисов настоява да влезем в Шенген и Еврозоната

Политическите сили имат консенсус по темата, а финансовият министър Владислав Горанов категорично увери, че България изпълнява всички критерии и има стабилна финансова система, която не би позволила скок в цената на стоките.

Тази сутрин кабинетът „Борисов” е получил уверение от вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите, че до месец България ще направи първата стъпка - получаване на така наречената "пътна карта"

"Сутринта с комисар Домбровскис водихме подобен разговор, в рамките на месец ще ни дадат "пътна карта". Знаете спорът какъв е между нас и тях - дали първо да влезем в чакалнята или обратното - през паричния съюз и тогава там. Тези преговори са по-тихи, банкерите не обичат да се шуми, но председателят на нашата централна банка и финансовият министър доста често са при г-н Драги в Европейската централна банка и при гуверньорите на другите банки, които са важни при вземането на решение", обясни Борисов.

„Темата изисква национално усилие. Споделяме мнението, че е настъпил моментът България да кандидатства. Мисля, че има отворен прозорец, който не бива да изпускаме - сега, когато България председателства ЕС, когато ЕК подкрепя България за Еврозоната", коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Премиерът изтъкна предимствата, които ще ни донесе влизането в Еврозоната.

„Първото положително е, че кредитният рейтинг на държавата ще тръгне нагоре, ще намалим лихвите по кредитите, повече инвестиции идват, повече стабилност и сигурност в банковата система, стига да има политическа стабилност”, заяви Борисов.

Той акцентира, че сме трети в Европа по нисък външен дълъг след Естония и Люксембург, които имат 23% дълг и добави, че до края на мандата си ще свали дълга на България на 20% и така ще се наредим на второ място в Европа. Борисов подчерта още, че ние не представляваме риск за Европа, защото всички правителства не са дали националния ни резерв.

Министър-председателят и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис обсъдиха макроикономическото развитие на България и готовността на страната ни за членство в Еврозоната. Домбровскис изрази задоволство от намаляването на външния ни дълг, който в края на 2017 г. достигна 25,4% от БВП и нарежда България на трето място сред държавите членки на ЕС с най-нисък размер на консолидирания държавен дълг.

Членството на България в Шенген - все по-далечно

Премиерът Борисов посочи, че провежданата разумна и предвидима фискална политика, относително ниското равнище на държавния дълг – далеч под референтната стойност от 60% от БВП, предприетите от правителството мерки за подобряване на бизнес средата, са довели до повишаване на доверието на инвеститорите и засилване на търговската интеграция на страната ни. Борисов изрази очакване, че тези положителни резултати ще доведат до по-висок икономически растеж и повишаване на доходите на хората в България.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.