Те смятат, че нов регламент на ЕС ще доведе до масов фалит на българските фирми

Мащабен протест посреща европейските лидери на 16 и 17 май. В навечерието на срещата на върха на ЕС в София, превозвачи от цялата страна излизат на шествие с камиони и автобуси. Причината е нов регламент, който по думите им, ще доведе до масов фалит на българските фирми. 

Московски: Подкрепяме превозвачите, не сме съгласни с пакета за мобилност

Брюксел е категоричен - от момента, в който камионите напуснат българската граница започва да тече 3-седмичен срок. След изтичането му, шофьорът, трябва да се прибере на родна земя, за да си почине.  И още, край на спането в кабините. Идеята е шофьорите да спят в хотели. А на фона на всичко това, командировачни за престои между 3 и 7 дни ще се плащат по местното законодателство, на всяка държава. Напрежението е огромно, Браншът готви дори и блокиране на границите. Наложи се спешна среща с премиера Борисов. 

"Няма да е потърпевш само самият бизнес, а хората,които ще бъдат принудени, да работят в западни компании", заяви Христо Христов от Съюза на международните превозвачи.
"Готови сме на всякакви действия, включително и блокиране на граници", каза Ангел Траков от съюза. Преди това обаче бизнесът е подготвил още няколко изненади. Недоволството започва в навечерието на срещата на върха в София. 

НАПРЕЖЕНИЕ: Превозвачи твърдят, че чакат фалити заради еврорегламент

"Законът "Макрон" унищожава превозвачите. Три пъти се променят текстовете, само и само да засегнат българите", заяви Петко Ангелов, представител на превозвачите.

"Както направиха двоен стандарт за храните, така искат да направят и за работната ръка", смята Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

"Декларирам, че ако силово ми бъде наложено да председателствам заседание с така написаните текстове- ще напусна съвета. Държа да подчертая, че получихме пълната подкрепа на министър- председателя Борисов", каза от своя страна министър Ивайло Московски.

Превозвачи от цялата страна протестират в София

България настоява за промяна на новите изисквания.  През следващите два дни темата ще бъде поставена от премиера и по време на срещите му с президента Макрон и канцлера Меркел. 

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.