"По грешките ще ме познаеш, време…" може да бъде видяна в галерията на СБХ до 30 май

"По грешките ще ме познаеш, време…" е третата поред изложба, посветена на 70-годишнината на художника и поета Георги Трифонов. Тя бе открита на 10 май в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6. Ще остане там до 30 май.

В експозицията са представени живописни творби, създадени в периода 1973-1989 г. – времето, през което Георги Трифонов се появява в българския художествен живот и бързо спечелва име на един от най-интересните и характерни съвременни художници.

Повечето от представените платна са големи и сложни, наситени с фигури композиции, документиращи съвършеното владеене на класическия рисунък, послужило като отправна точка за гротеската и абстрактността в по-късните произведения на художника.

Изображенията включват близки и далечни планове, които сами по себе са отделни композиции; портретите на съвременници или исторически личности също са решени като многопластови композиции; колоритът е далеч от „смрачаването“ и късните трагични тонове; изгубеният рай са спомените за светлото детство на село.

Картините са създавани за многобройните общи изложби, организирани от СБХ преди промените през 1989 г,. и се съхраняват се във фондовете и галериите, които са ги откупували. Стремежът на изложбата е да ги възкреси за по-широка публика и да покаже, че творбите, създавани „по повод“ в едно отричано днес време, са безспорен факт на българската култура, когато са нарисувани от голям художник. Дори ако е грешал…

Георги Трифонов е роден на 18 декември 1947 г. на гара Карлуково, Ловешка област, в железничарско семейство. През 1974 г. завършва Националната художествена академия в София. От 1973 г. участва в общи художествени изложби в София и страната, както и в международни и представителни изложби на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария и др. Автор е на 1600 живописни картини, над 5000 скици, рисунки, акварели и графики, над 250 керамики и пластики, 29 проекта за стенопис и около 15 реализирани стенописи, 10 стихосбирки. Илюстрирал е над 200 книги на български и чуждестранни автори. Отличен с многобройни награди. Умира на 4 юни 2011 г. в София.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.