Дъщерята и зетят на Доналд Тръмп предвождат американската делегация

Иванка Тръмп и Джаред Къшнър пристигнаха в Йерусалим за спорна церемония. Дъщерята и зетят на Доналд Тръмп предвождат американската делегация, която в понеделник ще открие официално посолството на Съединените щати в древния град.

САЩ откриват през май посолството си в Йерусалим

Решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството там беше посрещнато с почти единодушна критика по целия свят.

Въпреки че строежът на големия, тежко охраняван комплекс, в който ще е посолството, все още продължава, утре ще има символична церемония.

Палестинците отхвърлиха САЩ като посредник за мир с Израел

Дипломатическата мисия временно ще се премести в по-малката сграда на досегашното консулство в Йерусалим.

Критиките на международната общност не се споделят от Израел, които приветстваха решението на Тръмп и го нарекоха "признаване на реалността".

Белият дом: Границите в Йерусалим няма да се променят след признаването

"Ще бъдем благословени от историческо събитие - решението на най-мощната супер сила на света, нашите приятели от Съединените щати, да преместят посолството си в Йерусалим. Ще отпразнуваме този ден подобаващо", заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

"За нас това решение слага край на ролята на Съединените щати като водещ посредник в преговорите за мир. Те изпълняваха тази роля 27 години, но сега насила ни тласнаха към напълно нов формат", заяви Набил Шаат, говорител на президента на Палестина.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.