Министрите стартираха подготовката за заседанието на Европейския съвет през юни

Новата Многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021 – 2027 г. беше основната тема на Съвета „Общи въпроси“, който се проведе днес в Брюксел под председателството на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщава БГНЕС. Днешната първа дискусия на министерско ниво поставя началото на преговорния процес в рамките на Съвета на базата на предложението на Европейската комисия, представено на 2 май.

Ефективни ли са предприсъединителните фондове за Западните Балкани

„Европейският бюджет е израз на нашите ценности и амбиции. Дебатите, които ни предстоят, няма да са лесни, но крайната ни цел е ясна – да гарантираме стабилна, сигурна и солидарна Европа, която работи за европейските граждани”, заяви министър Захариева. Тя подчерта, че Българското председателство отдава приоритетно значение на този въпрос и е готово да започне работа на експертно ниво.

Захариева: До 2025 г. ЕС може да се разшири към Западните Балкани

Министрите стартираха подготовката за заседанието на Европейския съвет през юни, като обсъдиха проекта на програма. На вниманието на лидерите ще бъдат поставени теми като миграция, сигурност и отбрана, Европейския семестър, данъчни и дигитални въпроси, МФР, външни отношения. ЕК информира министрите за актуалното състояние на върховенството на закона в Полша и продължаващия диалог с полските власти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.