Ураганният вятър, пороите и градушката изпотрошиха покривите на десетки къщи

Бяла Слатина остава в бедствено положение след урагана. В Плевенско десетки сгради останаха без покриви. Започна огед на щетите. Държавата отпуска средства за ремонт на пострадалите от бурята къщи в Гривица. Това стана ясно, след инспекция на вътрешният министър в най-пострадалото плевенско село. 80 къщи са с отнесени покриви. Вътрешния министър обеща помощ за най-нуждаещите се, но ги помоли и да застраховат имуществото си.

СЛЕД УРАГАНА: Щети за стотици хиляди в района на Бяла Слатина и Кнежа

Сряда сутринта Гривица е като след бомбардировка. Покривите на къщите в Плевенското село ги няма. Домът на 71-годишната Цветанка Иванова е един от най-пострадалите.

„В този дом съм се родила. И тук вече 71 години. Такова чудо не съм видяла. Аз самичка си живея. Децата по градовете и самичка как ще се оправя с тази пенсия – до 300 лв. с вдовишки”, казва Цветанка Иванова.

СНИМКИ НА ПОРАЖЕНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

В подобна ситуация са собствениците на още 80 къщи. След бедствието държавата им обеща помощ.

„Ще бъде помогнато на всички. Всички останали, които имат възможност, да бъдат добри да застраховат и да си помогнем сами”, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев.    

Продължава да вали, има опасност от нови градушки

Десетки паднали дървета имаше и в Плевен. По чудо няма пострадали и значителни материални щети.

„Към този момент имаме сигнали за пострадали 7-8 автомобила, което е истинско чудо. Имаме стотици сигнали от целия град за паднали дървета върху жици. Контактната мрежа на тролеите беше прекъсната на доста места – незабавно я изключихме”, обясни кметът на Плевен Георг Спартански.

Градушка и ураганен вятър удариха Плевен, Кнежа и Бяла Слатина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Един човек е пострадал от паднало стъкло, информира още той.

Списъците с хората, кандидатствали за помощ от държавата се очаква да бъдат готови до дни. И докато чакат помощ от държавата хората от Гривица започнаха сами да поправят покривите си. На най-леко пострадалите къщи те са почти завършени в рамките на днешния ден. 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК