Синдикатът FGTB от месеци призова за запазване на възрастта за пенсиониране на 65

Десетки хиляди белгийци излязоха на протест в столицата Брюксел против плановете на дясноцентристкото правителство за реформа на пенсионната система.

ПРОТЕСТИ В КАЗАХСТАН: Арестувани са 50 души (ВИДЕО)

По преценка на полицията в демонстрацията са участвали около 55 000 души. Те протестират срещу пенсионната система, базирана на точки, и планираното увеличение на пенсионната възраст от 65 на 67 години.

От профсъюзите заявиха, че в протеста са участвали 70 000.

Полицията припомни, че около 25 000 са участвали в подобен протест през декември.

Стилът на Макрон - "никога не обяснявай, никога не се извинявай"

"Искаме пенсионна схема, която да е достатъчна, за да живеем, да не работим повече за по-малко", заяви пред информационната агенция Белга лидерът на синдиката на CSC Мари-Хелене Ска.

Синдикатът FGTB от месеци призова за запазване на възрастта за пенсиониране на 65-годишна възраст, въпреки приетия през 2016 г. от парламента закон, за определяне на възрастта на 67 години около 2030 г. От профсъюза са на мнение, че работниците, заети в трудни работни места, трябва да могат да вземат пълната си пенсия на 60-годишна възраст или дори преди това.

Как отбелязаха 1 май по света? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Правителството на премиера Шарл Мишел "значително намали правата на бъдещите пенсионери по начин, който не е виждан от Втората световна война", заяви неговия предшественик Елио Ди Рупо за RTBF, докато маршируваше в шествието. Една година след парламентарните избори в Белгия, социалистическата партия обеща да отмени реформите, договорени в текущия законодателен орган, ако се върне на власт.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.