От Държавния департамент заявиха, че не изключват санкции срещу компании, участващи в реализирането на "Северен поток-2"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява Германия да се откаже да поддържа строителството на газопровода „Северен поток-2“, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на чиновници от германия, Щатите и ЕС.

Туск за Тръмп: С такива приятели кой се нуждае от врагове

Според изданието Тръмп се опитвал да убеди канцлера Ангела Меркел да се откаже от поддръжката на проекта по време на тяхната среща, която се състоя през април. Тръмп обещал, че в замяна Вашингтон ще започне преговори с ЕС за ново търговско споразумение, съобщава БГНЕС.

Меркел определи като неправилно излизането на САЩ от договора с Иран

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че Меркел не се отказала от проекта, но заявила, че ЕС е готов да предложи на САЩ „по-тясно сътрудничество“ в газовата сфера, ако американската страна на постоянна основа се откаже от прилагането на мита за стомана и алуминий по отношение на Евросъюза.

Европа е разчарована от оттеглянето на САЩ от споразумението с Иран

По-рано Сандра Оудкърк от Държавния департамент заяви, че САЩ не изключват въвеждане на санкции срещу компании, които участват в реализирането на проекта „Северен поток-2“. Тя подчерта, че Вашингтон се опитва да убеди европейските си партньори по дипломатически път в необходимостта този проект да не се реализира.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.